Ladataan kassaa...
Aina on aihetta juhlaan! Juhlantain pidetyimmät Kekäleeltä. | NAISET | MIEHET |
Outi pyy hero full

Outi Pyy & Täydellisen talvitakin anatomia

Outi Pyy on Tekstiilialan vastuullisuusvaikuttaja ja liiketoimintakonsultti. Käyttää myös taiteilijanimeä Outi Les Pyy. Vaikuttaa aktiivisesti Instagram-kanavallaan @outilespyy sekä emännöi toimittaja Noora Shinglerin kanssa IGTV-sarja Studio NO_GO:ta, jossa käydään kriittistä keskustelua yritysvastuusta kutsuvierasyritysten kanssa.

Pyy kirjoittaa blogia, jossa käsittelee vastuullisen muodin, tekstiilikierrätyksen, vaatehuollon ja kestävän kulutuksen teemoja osoitteessa outilespyy.com.

Miten löytyy sopiva, lämmin talvitakki, joka kestää käytössä mahdollisimman pitkään? Kysyimme vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyltä miten löytää sopiva, lämmin talvitakki, joka kestää käytössä mahdollisimman pitkään. Pyy itse painottaa käyttöominaisuuksia, sovittamista ja viitseliästä vaatehuoltoa.

Takilla on väliä

Kunnon takki on talvikauden tärkein vaate, joka oikein valittuna pelastaa palelulta ja palvelee käyttötarkoitustaan vuodesta toiseen. Keskustelimme Outi Pyyn kanssa talvitakin valintakriteereistä ja koostimme hyödylliset vinkit talvitakin hankkimiseen.

– Jos talvella tulee kylmä, päälläsi on vääränlaiset vaatteet. Takki on joko käytännöllinen tai sitten se jää käyttämättä.

Pyyn mukaan talvitakkia hankkiessa tuleekin kiinnittää huomiota sen käyttötilanteisiin. Millaisiin säihin ja lämpötiloihin pitää varautua? Kuljetko töihin omalla autolla vai julkisilla? Millaisen takin tarvitset kauppareissulle, millaisen ulkoiluun? Suomen vaihtelevissa säissä tarvitaan useita takkeja.

Outi pyy kuvat 1
Outi pyy kuvat 1 2

Harjaa tai pyyhi, poista nypyt ja suojaa. Villakangastakin säännöllinen harjaus poistaa villakangastakista katupölyn ja kuraroiskeet pesemättä. Epäsiisti, nyppyyntymään päässyt kangas freesautuu tehokkaasti sähköisellä nypynpoistajalla. Vaatehuollosta kannattaa tehdä rutiini, joka pitää takin käytössä pitkään.

Tarkkana sovituskopissa

Uuden sesongin lähetessä Pyy sovittaa läpi kaikki omistamansa tulevan kauden vaatteet, myy tai lahjoittaa pieneksi jääneet ja tekee hankintalistan tarvitsemistaan vaatteista erilaisten käyttötilanteiden mukaan.

Kun tarpeet on tunnistettu, on aika marssia kauppaan. Takin toimivuudesta ja laadusta saa parhaan kuvan, kun sen ominaisuuksiin tutustuu sovittamalla ja tunnustelemalla.

– Sovittaminen on tosi tärkeää. Pitää päästä vertailemaan, istumaan, kyykistymään ja kumartumaan. Vetskari ja napit on suljettava ja kuviteltava itsensä seisomassa bussipysäkillä, kun sataa räntää vaakasuoraan.

Pyy tekee sovittaessaan aina tietyt ääriliikkeet todetakseen, että takki ei ole liian pieni tai tiukka. Jos takin alla aikoo käyttää alus- ja villapaitaa, myös ne tulee ottaa mukaan sovitukseen oikean väljyyden varmistamiseksi.

Hanki laatua ja funktionaalisia ominaisuuksia

Laadukkaat materiaalit ovat aina hintansa väärti. Esimerkiksi villakangas- ja untuvatakit ovat usein hintavia, mutta laadukkaasti valmistettu talvitakki voi kestää jopa kymmeniä vuosia.

Tuulelta ja kylmältä suojaaviin ominaisuuksiin, kuten kankaan tiiviyteen ja helman pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Helman kiristysmahdollisuus lantiomallisessa takissa, korkea kaulus, huppu ja muut tuulilukot estävät kylmän pääsyn takin sisään ja säästävät nivelten ja lihasten kolotuksilta. Jos kuljet ulkona kylmälläkin säällä kännykkä kädessä, tarvitset takin, jonka hihansuissa on ranteita suojaavat resorit.

Julkisen liikenteen pysäkeillä seisoskelemaan joutuvia Pyy neuvoo valitsemaan takin, jossa on vuorin alle menevät taskut. Näin takin lämpökerros suojaa paitsi käsiä, myös kännykkää. Kun taskut ovat tarpeeksi isot ja syvät, niihin mahtuu bussikortti, kukkaro ja avaimet sekä tarvittaessa koko kämmen paksumpienkin tumppujen kanssa.

Outi Pyy kuvat 2 2
Outi Pyy kuvat 2 1

Valitse tarkasti, huolla hellästi ja lopuksi kierrätä. “Koska vaatteita käytetään eri tahdilla, lasken tuotteen iän sen käyttökerroissa. Aikuisen laadukkaan arkivaatteen tulisi kestää mielellään tuhansia käyttökertoja. Olemalla tarkkana vaatteen valinnassa ja opettelemalla huoltamaan sitä, säästää pitkän pennin ja vaatteen voi laittaa oman käytön jälkeen takaisin kiertoon seuraavalle käyttäjälle.”

Opettele oikea käyttö

– Pamahtelevat vetskarit eivät useimmiten ole tuotteen vika, vaan se, että tuote ostetaan liian pienenä tai sitä käytetään väärin.

Vetoketjun rikkoutumiselta ja nappien sinkoilulta välttyy, kun varmistaa, että polvi- ja reisimittaisessa takissa on istuessa liikkumavaraa antava yksi tai useampi halkio tai alhaalta avautuva kaksisuuntainen vetoketju. Jos näitä ei ole, on opeteltava avaamaan takista alin nappi tai koko vetoketju. Tai hankittava niin väljä vaate, että se kyykistyessä pyörii vapaasti kehon ympärillä.

Kun sopiva, laadukas ja käytännöllinen talvitakki sitten löytyy, miten sille varmistetaan mahdollisimman pitkä elinkaari?

– Takkien huoltaminen on tärkeää. Vaatteet alkavat näyttää tunkkaisilta ja vanhoilta, kun niiden annetaan mennä tunkkaisiksi ja vanhoiksi. Hyvin huollettu vaate paitsi kestää pidempään myös näyttää aina hyvältä.

Näin pidennät talvitakin ikää – opettele ainakin nämä:

Hanki villakangastakeille kunnon vaateharja, jolla harjaat helmasta pois katupölyn ja tiesuolaa sisältävät loska- ja muut roiskeet kerran viikossa. Tekniset ja untuvatakit voi pyyhkiä kostealla liinalla ilman puhdistusainetta. Pesulassa pesettämisen tarve ja tiesuolan kuiduille aiheuttamat vahingot vähenevät merkittävästi.

Estä vaikeasti poistettavat meikkivoidetahrat käyttämällä takin alla kaulusta suojaavaa huivia. Takin sisäkaulus ei saa osua poskeen. Tiiviistä materiaalista valmistettujen takkien kauluksen sisäpuolen voi käsitellä asusteille tarkoitetulla tekstiilisuojasuihkeella. Myös hihansuut on hyvä suojata sillä.

Säilytä etenkin raskaita takkeja takki- eli pukuhenkareissa, jotta hartiarakenne säilyttää muotonsa. Henkarin päiden tulee olla kolmen sormen levyiset. Huomaa, että naisten ja miesten henkareille on omat kokonaisleveytensä.

Pidä takin pinta siistinä poistamalla nukka ja nypyt nypynpoistajalla. Tekemällä tämän säännöllisesti, takki näyttää aina freesiltä.

Poista lemmikkien karvat villakangastakista osio osiolta suihkuttamalla sille hieman vettä ja harjaamalla napakasti. Tee tästä rutiini, jonka toistat aina ennen ovesta lähtemistä. Et tarvitse enää epäekologista tarraharjaa.

Säilytä talvitakkejasi pukupusseissa harjattuna tai kostealla puhdistettuna ja takkihenkareilla, kun ne eivät ole käytössä. Arvokuituja, kuten mohairia sisältävien takkien pukupussit tulee myrkyttää sisäpuolelta pieneliöiden torjumiseksi.

Lisää inspiroivaa luettavaa:

Kestävä kuluttaminen inspiroidu
Lue lisää

Kestävä kuluttaminen

Haastattelimme vastuullisen muodin apulaisprofessori Timo Rissasta muodin ongelmista.

Talvitakit 21 inspiroidu
Lue lisää

Pakkasen puraisu

Kirpakat pakkaspäivät vaativat seurakseen talven muhkeimmat untuva- ja toppatakit.

OP inspiroidu
Lue lisää

Pidä enemmän

Me rakastamme vaatteita. Siksi haluamme auttaa asiakkaitamme löytämään juuri ne oikeat.