Ladataan kassaa...
Aina on aihetta juhlaan! Juhlantain pidetyimmät Kekäleeltä. | NAISET | MIEHET |
Vaatekaapin peruspilarit hero fullwidth

Vaatekaapin peruspilarit - Täydellistä vaatekaappia metsästämässä

Harmillisen monen aamu alkaa tahmeasti vaatekaapilla, josta ei tunnu löytyvän mitään puettavaa tai keskenään yhdisteltävää. Tällöin vaatekaappi on useimmiten kunnollisen siivouksen sekä läpikäynnin tarpeessa. Usein toimimattoman vaatekaapin ongelma piilee sen peruspilareissa. Ne saattavat puuttua kokonaan, eivät pääse täyteen potentiaaliinsa tai vaativat kipeästi päivitystä. Välillä ongelma ratkeaa vaatekaapin uudelleenjärjestämisellä tai uusein yhdistelmien miettimisellä, toisinaan on syytä lähteä kaupoille etsimään uusia lempivaatteita.

Miten koota toimiva vaatekaappi?

Täydellisen vaatekaapin sisältö ei suinkaan ole mahdollisimman laaja ja hintava, vaan pikemminkin tarkkaan kuratoitu ja laadukkaista yksilöistä koottu kokonaisuus. Koordinoidun vaatekaapin ei tarvitse kuitenkaan olla tylsä ja rajoitettu, päinvastoin. Määrä, hinta ja vaatteiden ulkonäkö on oikestaan toissijaista, kun vaatekaappi on tarkkaan harkittu omien mieltymysten mukaan. Toimivassa vaatekaapissa vaatteet sopivat lisäksi keskenään yhteen, jolloin pukeutuminen on helppoa ja mukavaa.

Vaatekaapin kulmakivet tai peruspilarit, miksi niitä halutaankaan kutsua, ovat vaatteita, jotka toimivat loistavasti keskenään ja jotka ovat sinulle mieleisiä. Ne ovat jokaiselle omanlaisia, mutta muutamia asioita kannattaa jokaisen ottaa huomioon täydellistä vaatekaappia kootessa.

Määrällisesti vaatteita ei tarvitse olla paljoa. Panosta sen sijaan laadukkaisiin materiaaleihin, hyviin leikkauksiin ja istuvuuteen sekä yhdisteltävyyteen.

Vaatekaapin peruspilarit analysoi oma tyylisi

Kohti koordinoitua vaatekaappia - aloita analysoimalla oma tyylisi

Mitä luultavimmin olet jo löytänyt oman tyylisi, tiedostaen tai tiedostamatta. Oman tyylisi tunnistat niistä vaatteista ja väreistä, joissa viihdyt parhaiten. Tai ehkä tyylisi elää muutosvaihetta ja kaipaa pientä määrittelyä. Millaiseen suuntaan tahtoisit sen kehittyvän? Tyylimme muuttuu elämän mukana ja saatat pukeutua eritavalla ollessasi opiskelija, aktiivisesti mukana työelämässä tai vaikkapa lasten kanssa kotona. Kaikissa elämäntilanteissa voit kuitenkin pukeutua tyylillesi uskollisesti ja suosia niitä värejä ja leikkauksia, joissa tunnet olevasi paras versio itsestäsi. Elämä on liian lyhyt vaatteisiin, jotka eivät tunnu omilta.

Mieti ensin, millaisissa vaatteissa ja väreissä viihdyt parhaiten. Onko luottoasusi istuvat farkut, kauniisti leikattu paitapusero tai kauluspaita ja ryhdikäs neuletakki? Vai oletko mekkoihmisiä? Onko puku yhtä oleellinen osa arkeasi kuin sukat? Tunnetko itsesi voimakkaaksi tietyissä väreissä ja kaihdatko selkeästi toisia, vaikka niitä löytyisikin jo kaapistasi? Määrittele ensin oma persoonallinen tyylisi ja omat luottovaatteesi ja olet jo pitkällä.

“Elämä on liian lyhyt vaatteisiin, jotka eivät tunnu omilta.”

Jos tyylisi selkeästi on muutosvaiheessa ja kaipaat siihen piristystä tai selkeyttä, mieti aluksi millaista tyyliä ihailet. Voisitko ottaa siitä eväitä omaan tyyliisi? Tutustu erilaisiin pukeutumistyyleihin inspiroitumalla kuvista vaikkapa Instagramissa, Pinterestissä tai aikakausilehtiä selaamalla. Löytyisikö kuvista sellaisia elementtejä, joita ehdottomasti haluaisit omaan vaatekaappiisi? Jos esimerkiksi pysähdyt kerta toisensa jälkeen ihailemaan kuvia, joissa esiintyy raikkaan vaaleansininen kauluspaita, kannattaisi sinun kokeilla sitä myös osaksi omaa tyyliäsi ja rakentaa klassinen vaatekaappi, joka toimii vuodesta toiseen.

Mitä vaatteita juuri sinä tarvitset? Suunnittele oman vaatekaappisi peruspilarit

Käytä hetki aikaa pohtiaksesi sitä, mistä sinun arkesi koostuu. Vaatekaapin kulmakivet ovat monella samankaltaisia, mutta arkielämäsi sisältö määrittelee niitä myös vahvasti. Jos esimerkiksi pukeudut töissä tietynlaisiin työvaatteisiin, niin silloin sinun ei tarvitse ottaa niitä huomioon omaa toimivaa vaatekaappia kasatessasi. Jos sen sijaan pukeudut töissä omiin vaatteisiisi, kaipaat varmasti joukkoon siistejä työvaatteita. Millaista arkesi sitten onkaan, listaa itsellesi vaatteita, joita ehdottomasti tarvitset elämääsi. Sellaisia vaatteita, joita ilman arkesi ei rullaisi läheskään niin sujuvasti.

Mieti sitten, mitä näistä jo omistat, mitkä kaipaavat päivitystä tai mitä uutta tarvitsisit. Pidä mielessäsi eritoten vaatteiden yhdisteltävyys. Upeinkin vaatekappale jää käyttämättä, jos et omista siihen sopivaa paria. Pidä myös mielessäsi, että monikäyttöisin vaate on sellainen, jota osaat ja pystyt yhdistelemään mahdollisimman laajasti. Älä säikähdä kuitenkaan kuvioita ja värejä! Räväkkäkin vaate on monikäyttöinen, jos osaat yhdistellä sen hyvin.

Vaatekaapin peruspilarit vaatteiden karsiminen

Kuinka paljon vaatteita omistat? Aloita vaatteiden läpikäynti ja karsinta

Jos vaatekaapin läpikäynnistä on aikaa, saattaa hyllyille olla pesiytyneenä vaate jos toinen, jota et joko muista tai vaihtoehtoisesti halua enää käyttää. Meistä usealla on huono tapa ostaa kaappiin uutta, mutta ei käydä läpi vanhaa. Parhaiten palveleva vaatekaappi on kuitenkin hallittu kokonaisuus, jossa ei ole tilaa käyttämättömille vaatteille.

Karsi olemassa olevista vaatteistasi tarpeettomat ja säästä vain helmet. Säästä sellaiset vaatteet, joita käytät säännöllisesti, jotka istuvat ja joiden käyttämisestä tulee hyvä mieli. Ikuisuuksia kaapissa lojuneet tavoitefarkut, nuhjuiset trikoot tai virheostokset joutavat kiertoon.

“Säästä sellaiset vaatteet, joita käytät säännöllisesti, jotka istuvat ja joiden käyttämisestä tulee hyvä mieli.”

Ole armoton käydessäsi läpi vanhoja vaatteita, joihin saattaa sisältyä muistoja tai muita tunnelatauksia. Jos vaatteessa ärsyttää jokin, kuten malli, leikkaus, istuvuus, väri, materiaali tai se on muuten parhaat päivänsä nähnyt, laita se kiertoon. Harvempi vaate on sellainen, joka päätyisi käyttöön oltuaan pitkään epämieluinen. Toisaalta jos olet nopeasti kyllästyvää tai trendejä seuraavaa sorttia, voivat jotkut vaatekaappaleet olla kiinnostavia, kun pakkaat ne hetkeksi pois kaapista.

Jos vaate on puolestaan jäänyt käyttämättä vaikkapa irronneen napin tai liian pitkien lahkeiden vuoksi, kaiva ompelusetti esiin tai kiikuta vaatteet taitavan ompelijan käsittelyyn. Huoltamaton vaate ei ole hyvä perustelu heittää vaatetta kaatopaikalle.

Koko vaatekaapin sisältö uusiksi? Ei suinkaan!

Mitä luultavimmin sinun ei tarvitse laittaa koko vaatekaapin sisältöä uusiksi, vaan lähinnä täydentää ja korvata, jotta kokonaisuus toimii sinulle parhaiten. Ennen ostoksille lähtemistä palaa aiemmin tekemääsi ajatustyöhön ja listauksiin. Mitä kaapistasi puuttuu, jotta se palvelisi sinua paremmin? Joskus puuttuva tekijä saattaa olla hyvin istuva kauluspaita tai suoralahkeiset farkut, joskus jotain aivan muuta. Jokaisella meillä on omat puutteemme vaatekaapimme sisällössä.

Muistuta itsellesi, ettet osta kompromisseja, sillä jokainen käyttämättä jäänyt vaate on turha ostos. Et varmasti halua käydä samaa tilannetta läpi uudelleen ja siivota kaappiasi uudestaan lyhyen ajan kuluttua. Korvaa ja täydennä siis vaatekaappiasi oikeasti laadukkailla ja mieluisilla tuotteilla. Jos vaatteessa on vaikkapa huonolaatuinen materiaali tai sinulle huonosti istuva leikkaus, älä osta sitä, vaikka se olisi kuinka ihana tahansa. Pidä mielessäsi, että jokaisen uudeen vaatteen pitäisi sopia yhteen jo olemassa olevien vaatteiden kanssa.

Jos kaipaat apua ostosten tekoon, mene palvelevaan myymälään ja selitä tilanteesi myyjälle. Voitte yhdessä etsiä juuri sinulle sopivat mallit ja värit. Jos puolestaan tiedät tarkalleen mitä haluat, voi verkkokaupasta ostaminen olla hyvä idea. Verkkokaupassa on helppo tarkastella koko valikoimaa ja vertailla eri malleja.

Vaatekaapin peruspilarit vaatekaapin perusvaatteet

Vaatekaapin perusvaatteet

Farkut

  • Valitse oma mallisi tai pari
  • Klassiset farkut ovat usein suora- tai kapealahkeisia. Väreistä musta, tummansininen ja vaaleampi pesty sininen yhdistyvät lähes kaiken kanssa
  • Kokeile rohkeasti myös trendikkäitä malleja, jotka tuovat pukeutumiseen mielenkiintoista twistiä

NAISTEN FARKUT | MIESTEN FARKUT

Housut

  • Valitse itsellesi monikäyttöisin malli ja tyyli, mutta pidä huolta siitä, että housut istuvat
  • Jos täydellisen mallin löytäminen on haastavaa, voit aina kääntyä korjausompelijan puoleen

NAISTEN HOUSUT | MIESTEN HOUSUT

Mekko tai hame

  • Toiset viihtyvät housuja paremmin helmoissa, jolloin arkihousut tai farkut voi hyvin korvaantua tai täydentyä mieluisalla mekolla tai hameella
  • Mekoissa on helppo leikitellä väreillä ja malleilla, sillä niiden ei välttämättä tarvitse olla yhdisteltävissä toiseen vaatekappaleeseen. Riittää kun puet viileällä kelillä sukkahousut ja neulepaidan mekon kaveriksi
  • Monikäyttöisin malli on helmaltaan hieman pidempi, joko polven yläpuolelle tai selkeästi sen alle tuleva, midimittainen helma. Sovittele hieman erilaisia mekkomalleja, löydät itsellesi varmasti mieluisimman

NAISTEN MEKOT | NAISTEN HAMEET

Kauluspaita tai paitapusero

Siisti kauluspaita tai paitapusero on aliarvostettu aikana, jolloin trikoopaitoja tarjotaan joka suunnalta, vaikka tätä vaatekappaletta on vaikea päihittää monikäyttöisyydellään
Valitse oma mallisi: väljähkö, tyköistuva, paitakaulus, huivikaulus you name it!
Klassinen väritys on vaalea, mutta leikittely on vain ja ainoastaan sallittua. Materiaaleissa suosittelemme kuitenkin pitäytymään luonnonmateriaaleissa: pellavassa, puuvillassa tai viskoosissa

NAISTEN PAITAPUSEROT | MIESTEN KAULUSPAIDAT

Perus T-paita

Valitse itsellesi mieluisin malli, pääntie ja väri, mutta suosi tässäkin valinnassa luonnonmateriaaleja, sillä ne ovat hengittäviä ja miellyttäviä käytössä. T-paita on loppujen lopuksi vaate, joka on useimmiten lähinnä ihoasi

NAISTEN T-PAIDAT | MIESTEN T-PAIDAT

Laadukas neulepaita tai siisti college

Valitse itsellesi monikäyttöisin väri, joka yhdistyy helposti muihin vaatteisiisi. Klassikkoja on beige, musta, harmaa ja valkoinen. Värillinen neule tai college puolestaan piristää muutoin neutraaleja asuja tehokkaasti

Tässäkin - suosi luonnonmateriaaleja. Laadukkaimmat colleget valmistetaan puuvillasta, neuleissa puolestaan suosi erilaisia villalaatuja

NAISTEN NEULEET | NAISTEN COLLEGET

MIESTEN NEULEET | MIESTEN COLLEGET

Takki tai kaksi

Hyvä ja sesongin mukainen takki pelastaa monilta asukriiseiltä. Talveen sopii untsikka tai villakangastakki, välikauden suosikkeja on nahkatakki sekä trenssi ja kesällä esimerkiksi huoleton farkkutakki

NAISTEN TAKIT | MIESTEN TAKIT

Vaatekaapin peruspilarit vaatekaapin perusvaatteet 2

Kaipaatko apua persoonallisen tyylisi löytämisessä?

Voit varata kaikista Kekäle-myymälöistä ajan kahdenkeskiseen, maksuttomaan stailaushetkeen, jossa myyjämme keskittyy vain sinuun ja sinun tarpeisiisi.

Myyjämme voi auttaa sinua löytämään oman uniikin lookkisi, täydentää vaatekaappisi perusvaatteet kanssasi tai etsiä juuri sinulle istuvimmat mallit ja sopivimmat värit. Lue lisää Personal Shopper -palvelustamme!

Vaatekaapin peruspilarit järjestele vaatekaappi

Järjestele vaatekaappi niin, että se palvelee sinua hyvin

Kun olet saanut kasattua omat vaatekaapin peruspilarisi, tee vaatekaapistasi mahdollisimman houkutteleva ja toimiva. Vaatekaapin järjestäminen on oma taiteenlajinsa, johon voit hakea inspiraatiota monesta eri paikasta. Onpa sinulla sitten minimalistinen vaatekaappi tai hieman rönsyilevämpi, se palvelee sinua parhaiten, kun tiedät missä mikin on. Voit esimerkiksi jakaa vaatteet tuotetyypin tai käyttötarkoituksen mukaan. Kun työvaatteet ovat omissa henkareissaan ja jumppavaatteet siistissä pinossa omilla hyllyillä, vaatteiden valinta helpottuu kummasti.

“Vaatekaapin järjestäminen on oma taiteenlajinsa, johon voit hakea inspiraatiota monesta eri paikasta.”

Millä tavalla sitten järjesteletkin, niin muista myös vaalia täydellisen vaatekaappisi sisältöä. Huolla vaatteita pesuohjeiden mukaan ja säilytä niitä väljästi ja arvonsa mukaisesti. Tämä vaatii sinulta ainoastaan vaivaa tai korkeintaan pientä rahallista panostusta. Voit esimerkiksi harkita puisten henkareiden ostoa, jotka tukevat vaatteitasi parhaiten, vaatehöyrytintä, jolla rypyt oikenevat hellävaraisesti sekä joidenkin huoltotarvikkeiden kuten villakamman ja vaateharjan ostamista!

Konmaritus - minimimäärä siistissä ojennuksessa

Maailmalla viime vuosina villinnyt siivousmenetelmä KonMari on yksi tapa järjestellä omaa vaatekaappia. Metodin on kehitellyt japanilainen ammattijärjestelijä Marie Kondo. KonMari-vaatekaappi on usein huolella valikoitu ja siinä hyödynnetään näppärää KonMari-viikkausta, joka auttaa pitämään hyllyt siistissä järjestyksessä. Marittasminen sopii niille, jotka haluavat pärjätä vähällä vaatemäärällä, eivätkä kaipaa runsaasti vaihtelua pukeutumiseensa.

Jaottele vaatteet käyttökertojen tai vuodenaikojen mukaan

Jos haluat mieluummin nauttia vaatevarastosi runsaudesta, mutta järjestelmällisesti, panosta vaatteiden jaotteluun. Voit tehdä sen pohjautua vaatteiden käyttökertoihin tai vuodenaikaan. Jos haluat pitää koko vaatevalikoimasi käsilläsi, järjestele se sen mukaan, mitä käytät eniten. Lempivaatteet etualalle, harvoin käytetyt ylähyllyille tai rekkien perälle. Kun jaottelet vaatteesi vuodenaikojen mukaan, pidät vaatekaapissasi kerralla esillä vain ne vaatteet, jotka ovat sopivia kyseiseen sesonkiin. Kun vaatekaapin hyllyillä on koordinoitu valikoima vaatteita, jotka kaikki sopivat sinulle ja vallitsevaan säähän, on asun kokoaminen todella helppoa.

Kokeile kapselipukeutumista

Suosittu The Project 333 toimii hyvänä inspiraationa jos olet kiinnostunut kapselipukeutumisesta ja kapseli vaatekaapin kokoamisesta. The Project 333 on minimalistinen vaatekaappi-haaste, jossa valitaan kolmen kuukauden ajanjaksolle 33 vaatetta käytettäväksi. 33 vaatetta pitää sisällään kaiken asusteita ja päälivaatteita myöden, mutta poislukien yö-, alus- ja treenivaatteet. Kapseli kootaan aina kolmen kuukauden välein eli sopivasti vuodenaikojen vaihtuessa. Kokeile haastetta ainakin mielikuvituksen tasolla ja saat hyvin selville, että mitkä olisivat vaatekaappisi lempparit kulloisenakin vuodenaikana.

Vaatekaapin peruspilarit vaatekaapin kokoaminen

Sitten ei kun hommiin - kokoa oma täydellinen vaatekaappisi!

Sitten kääritään hihat ja ryhdytään toimeen. Muista eritoten tämä: määrällisesti toimivassa vaatekaapissa ei tarvitse olla mahdottoman paljoa vaatteita. Sen sijaan kun lähdet laittamaan vaatekaapin sisältöä uusiksi, keskity vaalimaan jo olemassa olevia, itsellesi toimivaksi todettuja vaatekappaleita. Saattaa myös olla, että kaipaat vaatekaappisi uusia vaatteita. Oman tyylin ja vaatevaraston analysointi saattaa herättää ihan oikeita tarpeita, joilla pukeutuisit paremmin ja helpommin.

“Toimivassa vaatekaapissa ei tarvitse olla määrällisesti mahdottoman paljoa vaatteita.”

Vältä kuitenkin innostumatta liikaa ostoksilla, sillä täytät vain vaatekaappisi uudelleen. Pitäydy ostoslistassasi ja todella tarvitsemissasi vaatteissa, vaikka halvat hinnat tai tarjoukset yrittävät laittaa pääsi pyörälle. Pikamuodin aiheuttama huuma on hetkellistä ja kadut ostoksiasi mitä luultavimmin jossain vaiheessa. Ainakin silloin, kun olet palannut takaisin lähtöpisteeseen ja vaatekaappisi pursuilee liitoksistaan, mutta et silti tunnu löytävän mitään puettavaa.

Laadukkaat, ajattomat, harkitut ja pitkäikäiset vaatteet tekevät puolestaan käyttäjänsä iloiseksi pitkässä juoksussa, vaikka hinta hetkellisesti saattaa kirpaista. Panosta siis ostoksillasi laatuun ja vältä heräteostosten tekemistä. Kun mietit jokaisen ostoksesi oman henkilökohtaisen tyylisi ja mieltymystesi kautta, mutta pidät mielessä yhdisteltävyyden ja todelliset tarpeesi, olet jo pitkällä uusien lempivaatteidesi hankinnassa.