Ladataan kassaa...
Tutustu takkiostamisen oppaaseen ja löydä uusi lempitakkisi | Takkiostamisen opas

"Sinä itse olet se tärkein, josta pitää huolta ja jonka hyvinvointi luo hyvää muillekin"

Vappu Pimiä ei ole koskaan kuullut äitinsä puhuvan omasta tai muidenkaan ulkonäöstä kriittisen sävyyn, ja oikeastaan juuri se on luonut ja mahdollistanut tasapainoisen pohjan työskentelylle ulkonäkökeskeisellä alalla.

”Nyt aikuisena olen ymmärtänyt, miten suuri merkitys kotona kohdatulla puheella on itsetunnon näkökulmasta. Sain kasvaa ympäristössä, jossa ulkonäkö oli toissijaista. Samaa kaavaa olen noudattanut kahden tyttölapsen äitinä.”

Vanhemmuus on lisännyt suojelutarvetta

Toisaalta hän tunnistaa myös pukukopissa itsensä soimaamisen sekä kasvuun ja kehoon liittyvät kriiseilyt. Mitä ajatuksia herättää tutkimus, jonka mukaan 67 % suomalaisista naisista puhuu itsestään halveksuvasti tai vihamielisesti?

”Lähinnä kauhua ja surua. Uskon vahvasti siihen, että ihminen, joka ei rakasta itseään, ei voi oikein rakastaa muitakaan. Vanhemmuus muuttaa myös suhtautumista tähän asiaan. Minulla on 11- ja 8-vuotiaat tyttäret, ja heillä ei ole sometilejä. Tiedän tasan tarkkaan mitä se on ja mitä siellä tyrkytetään. Olen kokenut voimakasta suojelutarvetta.”

Ennen julkisuudessa työskentelyä Vappu ei ollut kohdannut vartalonsa arvostelua, ja hämmentyy edelleen, kun joku kokee oikeudekseen kommentoida hänen ulkonäköään.

”Saan ajoittain loukkaavia viestejä usein vanhemman sukupolven naisilta, kuten ”kuvottavaa katsoa, kun tuollaisena lihana pyörit tv-ruudussa” tai ”kivat riipputissit”. Herrajestas, minähän olen normaalipainoinen, kaksi lasta synnyttänyt ja imettänyt nainen! Olen ajatellut, että nämä naiset saattavat purkaa itseensä kohdistunutta painetta julkisuuden henkilöihin.”

”Nyt aikuisena olen ymmärtänyt, miten suuri merkitys kotona kohdatulla puheella on itsetunnon näkökulmasta. Sain kasvaa ympäristössä, jossa ulkonäkö oli toissijaista. Samaa kaavaa olen noudattanut kahden tyttölapsen äitinä.”

Kiitollisuus ei tule ostamalla

Vappu kertoo pääsevänsä työnsä kautta ihaniin asukokonaisuuksiin ja maskeerauksiin, mutta allekirjoittaa väitteen siitä, että moni yrittää turhaan poistaa tyytymättömyyttä itseensä ostamalla loputtomasti uusia vaatteita ja meikkejä. Toisaalta hemmotteluun kannattaa hänen mielestään panostaa.

”Nyt keväällä on ihanaa laittaa värikästä päälle ja hakea sitä kautta positiivisuutta, mitään haavoja se ei kyllä paranna. Mutta itsestä huolen pitämistä ei kannattaisi ylenkatsoa: sinä itse olet se tärkein, josta pitää huolta ja jonka hyvinvointi luo hyvää muillekin. Kannustan myös rohkeasti ottamaan apua vastaan. Esimerkiksi vaatekaupassa myyjät osaavat usein erinomaisesti jeesata hyvissä valinnoissa.”

Kaikki eivät olet saaneet yhtä hyviä lähtökohtia itsetunnon näkökulmasta kuten Vappu. Kun tunnistaa puhuvansa itselleen tai itsestään rumasta, voi toimia esimerkiksi seuraavalla tavalla.

”Ajattelen, että jokaisessa päivässä on jotain, mistä olla kiitollinen. Entäpä jos jokainen päivä miettisimme yhden asian, josta itsessämme pidämme? Sen ei tarvitse olla ulkonäköön liittyvä asia, vaan esimerkiksi vaikka puhe, huumorintaju tai nauru. Älä siis vertaa itseäsi muihin, vaan keskity vaan siihen kuka olet tässä ja nyt.”

Rakkauspuhe-kampanja sai alkunsa myymälöistämme ja sovituskoppien luona käydyistä kohtaamisista. Työntekijämme kohtaavat päivittäin asiakkailtamme itsekriittistä ja rumaa puhetta itselleen, kuten ”Olen ällöttävä läski” ja ”Hyi, kun olen ruma!”. Havaintojemme pohjalta toteutimme kyselyn kanta-asiakkaillemme, ja siihen vastasi 1500 henkilöä. Itsekriittistä puhetta tutkittiin myös valtakunnallisesti Suuressa suomalaisessa itsetuntotutkimuksessa vuoden 2023 lopussa. Innolinkin toteuttamaan kyselyyn osallistui 750 naista ympäri Suomea.