Ladataan kassaa...
Aina on aihetta juhlaan! Juhlantain pidetyimmät Kekäleeltä. | NAISET | MIEHET |
Vaatekaapin kevätsiivous header fullwidth

Uudista vaatekaappi kevätsiivouksella

Jos avaisit nyt vaatekaappisi oven, mitä sieltä löytäisit? Onko vastassa menneen sesongin nyppyiset neulepinot vai keväisen inspiroiva valikoima huollettuja lempivaatteita?

Valmistautuminen uuteen sesonkiin alkaa perinteisesti kevätsiivouksella. Pölyisten ikkunoiden lisäksi armoton kevätvalo osoittaa vaatekaapille. Huolla talviset vaatteet odottamaan tulevaa ja siirrä ajankohtaiset lempparit paraatipaikalle. Järjestely, mahdollinen karsiminen ja menneen sesongin pois pakkaaminen vie hieman aikaa, mutta lopputulos palkitsee.

Siisti vaatekaappi on arjen luksusta, joka helpottaa pukeutumista. Tavoite on, että esillä on niin sinulle kuin vuodenaikaan istuvia vaatteita.

Vaatehuolto välineet kuva

Tuotehuollon apuvälineet valitaan käyttötarkoituksen mukaan.

Pehmeä CP6 neuleharja 49,95e on oiva neuleille, pukukankaille ja herkemmille materiaaleille. Harvempiharjaksinen ja varrettomana matkakokoinen CC2 vaateharja 29,95e sopii puolestaan mainiosti pölyn ja irtokarvojen poistoon. Napakka ja karkea CC20 takkiharja 62,00e on oiva apu villakangastakkien siistimiseen sekä farkunlahkeiden puhdistamiseen.

Rutiinina vaatehuolto

Huoltaminen pitää lempivaatteesi hyväkuntoisina – siis käytössä mahdollisimman pitkään. Perusteellinen huolto on hyvä suorittaa vähintään sesongin vaihtuessa. Talvitakit pestään ja pakataan säilöön, paksuimmat villaneuleet huolletaan ja viikataan ylähyllyille ja keväiset vaatteet raikastetaan valmiiksi kevääseen ja käyttöä varten. Huollossa olisi hyvä ottaa huomioon se, että se suoritetaan oikein.

Oikeanlainen vaatehuolto pitää vaatteesi paremmassa kunnossa pidempään, mutta on myös ekologista. Olennaista olisi vähentää turhaa ja niin vaatetta kuin ympäristöä kuormittavaa vesipesua. Sen sijaan kannustamme sinua löytämään täysin uudenlaisen huoltorutiinin. Tuulettaminen, pakastaminen, harjaaminen, höyryttäminen sekä yksittäisten tahrojen käsinpesu varmistavat, että vaate säästyy turhalta pesukoneen pyöritykseltä.

Harjaaminen

Vaatteen harjaaminen puhdistaa pölyt ja irtokarvat, irrottaa kevyen lian sekä ennaltaehkäisee nukkaantumista. Vaateharja on parhaimmillaan silloin, kun otat sen osaksi päivittäistä rutiinia. Koirankarvat, irtohiukset ja pöly saavat kyytiä, kun harjaat asusi ennen ovesta poistumista. Neuleiden säännöllinen harjaaminen pitää myös villakuidut siististi ojennuksessa ja ehkäisee näin ollen villavaatteiden nyppyyntymistä.

Tuulettaminen

Harva vaate kaipaa pesua jokaisen käytön jälkeen. Sen sijaan tuulettaminen on tapa, joka pitää vaatteet raikkaina pesujen välillä. Tuuletetun vaatteen voi muitta mutkitta siirtää takaisin vaatekaappiin odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Ilmastomme on mitä täydellisin tuulettamiseen, sillä parhaiten kuidut puhdistuvat kosteassa ja viileässä ilmassa. Tuulettaminen on oiva huoltorutiini kaikille vaatteille, mutta erityisesti siitä nauttivat luonnonkuituiset lempparisi kuten villa- ja silkkivaatteet.

Pakastaminen:

Tuulettamisen sijaan vaatteet voi myös pakastaa. Pakkanen sopii erityisesti silloin kun haluat neutralisoida tuoksuja, sillä se tappaa vaatteista bakteereja. Pakastaminen sopii erityisen hyvin niille vaatteille, joita et halua pestä turhan usein, kuten farkuille ja villapaidoille. Pikaraikastamiseen riittää yön yli pakastimessa pitäminen, mutta parhaan tuloksen saat pitämällä vaatteita pakkasessa viikon tai pari. Pakastamista suosittelemme myös käytettynä ostetuille vaatteille.

Höyryttäminen

Höyryttäminen on yksi vaatehuollon monipuolisimmista rutiineista, jonka voi suorittaa lähes jokaiselle vaatteelle. Höyryttäminen on lempeä keino saada rypyt oikenemaan, raikastaa vaate käyttöjen välissä sekä oikoa vaate mittoihinsa pesun jälkeen. Kuuma höyry poistaa bakteereja ja tuoksuja, joten säästyt tahrattoman vaatteen pesulta. Vesihöyry on lisäksi täydellinen niin herkille materiaaleille kuin vaikeasti silitettäville vaatteille.

Käsinpesu

Pieni tahra vaatteessa ei tarkoita, että se pitäisi heittää pyykkikoriin. Päinvastoin! Sen sijaan että antaisit tahran jäädä pinttymään, on järkevämpää pestä tahra tuoreeltaan. Nopeuden lisäksi valttia on myös oikea pesuaine sekä taktiikka.

Tahranpoistoon suosittelemme sappisaippuaa tai hellävaraista käsinpesuainetta. Sappisaippuaa käytettäessä vaate kastellaan tahran kohdalta ja hangataan saippuaa tahran pintaan. Voit hangata kangasta vastakkain tai käyttää harjaa, jos tahra tuntuu olevan tiukassa. Käsinpesuaineen kanssa voit toimia samoin tai vaihtoehtoisesti tehdä nestemäisestä pesuaineesta ja vedestä pesuliuoksen. Molempien tapojen jälkeen muista huuhdella vaate hyvin.

Nukkien poisto

Neulevaatteiden nukkaantuminen on normaalia, mutta materiaalivalinta määrittelee sen, onko nukat mahdollista poistaa ja saada vaate takaisin entiseen loistoonsa. Siksi erityisesti neuleissa on hyvä luottaa luonnonmateriaaleihin kuten villaan, kashmiriin tai merinovillaan.

Nukat poistetaan näppärästi neulekammalla tai nukkakivellä. Neulekampa käy sileille ja hienommille neuloksille, kuten kashmirille, nukkakivi puolestaan paksummille ja karheammille villalaaduille. Nukkien poistamisen jälkeen käsitelty pinta harjataan neuleharjalla sileäksi ja kuohkeaksi. Lue lisää nukanpoistosta tutustumalla Neuleoppaaseemme.

Vaatehuolto helpottuu, kun sen ottaa osaksi arkista rutiinia. Pitämisen jälkeinen tuuletus, pitämistä edeltävä höyryttäminen ja harjaus sekä paikallisten tahrojen tai nukkien hoitaminen tuoreeltaan on tapa, jonka omaksuessaan vaatehuolto on mielekästä.

Vaatehuolto kuva 2

Villaneuleiden nukat poistetaan näppärästi neulekammalla 12,95e tai nukkakivellä 14,95e. Neulekampa käy sileille ja hienommille neuloksille, kuten kashmirille, nukkakivi puolestaan paksummille ja karheammille villalaaduille. Nukkien poistamisen jälkeen käsitelty pinta harjataan neuleharjalla 49,95e sileäksi ja kuohkeaksi.

Vaatekaapin kevätsiivous kuva 3

Vaatekaapin järjestely uuden sesongin kynnyksellä kannattaa. Pukeutuminen helpottuu, kun vaatekaapista löytyy vain sekä sinulle että vuodenaikaan sopivia vaatteita.

Puuvillainen paitapusero 119,00e, Samsøe Samsøe.

Ammattijärjestelijän vinkit

Vaatekaapin järjestäminen keväiseen kukoistukseen on paras tehdä juuri nyt. Sen sijaan että vain viikkaisit pinot suoraksi, voit myös tehdä vaatekaappiin perusteellisemman siivouksen, jossa järjestelet vaatekaapin täysin uuteen uskoon. Pyysimme Ammattijärjestelijä Kiira Vuoriselta täsmävinkit vaatekaapin kevätsiivoukseen.

Miten vaatekaappi järjestellään ja miten järjestystä ylläpidetään?

”Aluksi vaatekaappi tyhjennetään. Käy sisältö läpi ja karsi turhat pois. Myy tai lahjoita hyväkuntoiset ja kierrätä huonokuntoiset. Samalla on hyvä huoltaa vaatteet, jotka sitä vaativat. Läpikäyminen auttaa sinua tutustumaan omaan tyyliisi ja kulutuskäyttäytymiseesi. Hutiostokset on helppo karttaa jatkossa, kun huomaat, mikä jää käyttämättä.

Vie vaatteet takaisin kaappiin niin, että päätät niille loogisen järjestyksen. Kategorioittain ja väreittäin järjestelty kaappi on kaunista katseltavaa ja helpottaa pukeutumistasi. Säilytystapaan vaikuttaa erityisesti vaatteen materiaali. Helposti rypistyvät ripustetaan henkareihin ja rypistymättömät sekä henkareissa venyvät neulokset puolestaan viikataan.

Mieti säilytysratkaisut oman vaatekaappisi ehdoilla niin, että vaate on helppo ottaa käyttöön. Esimerkiksi hyllykaappiin sopii erilliset korit, joihin vaatteet pystyviikataan. Vaatekaapin ylähyllyillä voi pitää sesonkiin sopimattomia vaatteita. Kierto takaa sen, että käyt vaatekaapin säännöllisesti läpi jatkossakin.

Omaan arkeen sopiva ratkaisu motivoi ylläpitämään järjestystä ja rutiinia. Helpotusta tuo se, että vaatekaapissa on vain sellaisia vaatteita, joita käytät.”

Haastattelussa Konkiira yrityksen perustaja Kiira Vuorinen. Konkiira tarjoaa järjestelypalveluita, auttaen asiakkaitaan luopumaan turhasta ja luomaan visuaalisesta miellyttävän järjestyssysteemin, jota on helppo ylläpitää.

Tutustu Kiiran palveluihin www.konkiira.com tai Instagramissa @konkiira

Saattaisit olla myös kiinnostunut:

Trendikatsaus kevät kesä inspiroidu
Lue lisää

Trendikatsaus: Kevät & Kesä 2023

Kokosimme kauden trendit pähkinänkuoreen - tutustu raikkaaseen väripalettiin ja sesongin toptrendeihin.

arkive atelier inspiroidu
Lue lisää

Arkivé Atelier

Oikeanlaiset kauneusrutiinit pitävät lempivaatteesi käytössä pitkään - kurkkaa Arkivé Atelierin vinkit vaatehuoltoon!

Neuleopas inspiroidu
Lue lisää

Neuleopas

Laadukas villamateriaali ja oikeaoppinen huolto on yhtä kuin pitkäikäinen neulekumppani.