Pidä huolta: Talvitakin pesu & huolto
Laadukkaan talvitakin arvon huomaa viimeistään silloin, kun sen palvelusvuosien huomaa pitenevän pitenemistään. Mieluiselle takille kertyykin kuin huomaamatta käyttökertoja, onhan talvikausi meillä pohjoisessa pitkä ja takki yksi eniten käytetyistä vaatekappaleista. Takkikaapin henkareilta kannattaakin löytyä useampi takki, jotta jokaiseen tilanteeseen löytyy omansa. Tyylikäs ja ajaton villakangastakki sujahtaa hyvin niin työtyyliin, juhlalookkeihin kuin kaupungillekin. Kovemmat pakkaset puolestaan kaipaavat jotain villakangastakkia järeämpää. Muhkeat untuvatakit lämmittävät sinua säästä huolimatta ja ovat tällä hetkellä myös ihan erityisen trendikkäitä. Pitkät, lähes maata viistävät untuvatakit pitävät loitolla kiukkuisemmatkin tuulet, kun taas lyhyt takki on muodikas lisä asuun kuin asuun.
Panosta laatuun ja huolla oikeaoppisesti
Mikä takkivalintasi onkaan, pätee ostoksilla sama sääntö: panosta laatuun ja huolla takkiasi hyvin. Takin oikeaoppinen huolto on avain vastuulliseen kuluttamiseen, sillä hyvin huollettu takki palvelee sinua pidempään. Puhdas takki on lämmin, hyvännäköinen ja ryhdikäs. Erityyppiset takit vaativat erilaista huoltoa, mutta asiaan kannattaa paneutua, jotta takkikaappisi helmet pysyvät kauniina mahdollisimman pitkään. Tästä artikkelista löydät oikeoppiset ohjeet villakangas-, vanu sekä untuvatakkien pesuun sekä arkisiin huoltotoimenpiteisiin.
Villakangastakki 199,99 e, Selected Femme. Mekko 149,95 e, Part Two. Olkalaukku 139 e, Markberg. Kengät 159,99 e, Steve Madden.
Villakangastakin hoito-ohjeet
Laadukas villakangastakki on pitkäikäinen hankinta – kunhan sitä huoltaa oikein ja säännöllisesti. Muutama arkipäiväinen kikka pitää takkisi loistokunnossa vuosia, etkä tarvitse huoltotoimiin kuin muutaman täsmävälineen. Unohda tarraharja ja panosta sen sijaan laadukkaaseen ja napakkaan vaateharjaan sekä näppärään höyryttimeen.
Ripusta villakangastakki tukevalle henkarille
Niinkin arkinen asia kuin ripustin vaikuttaa siihen, että takkisi pysyy ryhdikkäänä. Ripusta takki aina käytön välissä hyvälle, tukevalle henkarille. Tunnistat oikeankokoisen henkarin siitä, että takin hartialinja säilyy kauniina ja takki säilyttää muotonsa siinä roikkuessa. Liian leveä henkari saa hihan pussittamaan pyöriön kohdalta ja liian kapea taas saa takin luonnollisen hartialinjan pyöristymään.
Tuuleta villakangastakkia säännöllisesti ja harjaa tarpeen vaatiessa
Raikas ulkoilma on villakangastakin paras ystävä. Laadukas villalaatu puhdistaa itse itsensä, kun tuuletat sitä käyttökertojen välissä. Erityisesti viileistä ja kosteista päivistä kannattaa ottaa ilo irti ja viedä villakangastakki henkarissaan tuulettumaan. Kostean kylmä ilma saa villakuidun puhdistumisen lisäksi myös turpoamaan, jolloin varsinkin pörröiset villakangaslaadut palauttavat elinvoimansa. Kostea ilma myös silottaa mahdolliset rypyt. Pika-apuna ryppyiselle villakangastakille toimii suihkepullosta suihkutettu vesi ja kevyt harjaus tai vaatehöyrystimellä silittäminen.
Harjaa takkia tarpeen mukaan myös muutoin kuin ryppyisyyden takia. Harjaus poistaa kuiduista irtopölyn ja pitää villakankaan pinnan kauniina. Monet villalaadut nauttivat myötäkarvaan suuntautuvasta harjauksesta. Ainoastaan Bouckle-kankaista takkia emme suosittele harjattavaksi, jotta kankaan lenkkimäinen pinta ei mene pilalle. Älä koskaan puhdista villakangasta teippiharjalla, sillä niistä irtoaa liimaa villakuituihin.
Villakangastakin harjaukseen suosittelemme Arkivé Atelierin Kent CC20 vaateharjaa.
Tahra villakangastakissa - poista se paikallisesti
Tahroilta ei voi välttyä, mutta villakangastakkia ei kannata pestä turhaan. Pienet roisketahrat kuten kahvi tai kura kannattaa ravistella pois ja painaa kuivaksi puhtaalla talouspaperilla. Jos kuivumisen jälkeen tahra on vielä näkyvissä, puhdista se paikallisesti. Kokeile ensimmäisenä vaateharjalla harjausta ja jos tämäkään ei auta, kannattaa tahra pestä paikallisesti.
Neutraalin värinen froteepyyhe on tähän tarkoitukseen paras. Kostuta pyyhe vedellä ja painele sillä tahraa, kunnes lika on irronnut. Jos tahra kaipaa pesuainetta, suosi neutraalia, villakankaalle tarkoitettua pesuainetta. Anna takin kuivua henkarissa ja harjaa se vielä kertaalleen kuivumisen jälkeen.
Vältä näitä:
- Vältä kemikaalien sumuttelua takki päällä. Esimerkiksi hajuvesi ja hiuslakka kiinnittyvät villakuitujen pintaan, jolloin takin ominaisuudet kärsivät. Lähelle kasvoja tulevat kaulukset kannattaa suojata meikiltä kaulahuivilla.
- Vältä jatkuvaa hankausta. Esimerkiksi turvavyön ja laukun hihnan saattavat hangata villakangasta niin, että se ajan kuluessa kuluu ja nyppyyntyy. Voit suojata helposti hankaavan kohdan vaikkapa kaulahuivilla.
- Vältä takin turhaa pesua. Pesun hetkellä noudata takin pesuohjetta, jotta et pilaa lempitakkiasi. Useimmiten villakangatakit kannattaa pesettää pesulassa.
Villakangastakki 199,95 e (norm. 249,99 e), Selected Homme. Neulepaita 139,95 e, Gant. Farkut 109,90 e ja pipo 44,95 e, Tommy Hilfiger.
Untuvatakki 249,95 e, Reset. Pooloneule 99,95 e, Part Two. Housut 99 e, Makia. Pipo 45 e, Samsoe & Samsoe. Kengät 199 e, Dr. Martens.
Untuvatakin pesu ja huolto
Untuvatakki on kylmien säiden pelastus ainutlaatuisen lämmittävyytensä takia. Eripaksuiset untuvatakit palvelevat sinua syksyn viileistä päivistä aina talven paukkupakkasiin. Untuvatakin lämpöominaisuudet ja ulkonäkö ovat puhtaana parhaimmillaan, sillä puhdas untuva on pöyhkeä ja sitoo paremmin lämpöä. Säännöllinen pesu ja tuuletus takaavat sen, että pääset nauttimaan pitkäaikaisesta takkihankintasi parhaista puolista.
Untuvatakin tuuletus
Untuvatakki raikastuu tuulettamalla. Tuuleta ja pöyhi siis käytössä olevaa untuvatakkia säännöllisesti. Lämpimällä untuvatakilla on taipumus kerätä kehon tuottamaa kosteutta itseensä, joten takkia kannattaa myös kuivata säännöllisesti käytön jälkeen. Tuuletus ja pöyhintä pitävät untuvatäytteen kuivana ja kuohkeana.
Untuvatakin pesuohjeet
Pese untuvatakki säännöllisesti - mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Aloita takin pesu varmistamalla, että takki mahtuu koneen rumpuun ongelmitta. Rumpuun olisi hyvä jäädä hieman tilaa, jotta takki pääsee liikkumaan vapaasti pesun aikana. Pese untuvatakki aina yksinään. Käännä takki nurinpäin, sulje vetoketjut ja mahdolliset tarranauhat sekä irroita somisteet kuten turkisreunukset. Kastele takki märäksi ennen pesua.
Tarkista pesulapusta takin pesuohje ja noudata sitä. Useimmiten untuvatakeille suositellaan hellävaraista hienopesua ja 30 asteen pesulämpötilaa. Untuvatakin pesuohjelman tulisi huuhdella runsaalla vedellä 3-4 kertaa ja lingota täysillä kierroksilla pestävä takki mahdollisimman kuivaksi.
Käytä maltillinen määrä neutraalia pesuainetta. Untuvatakki tulisi pestä valkaisuaineettomalla ja nestemäisellä pesuaineella, joka on tarkoitettu erityisesti untuvatuotteiden pesuun. Älä käytä untuvavaatteen pesussa huuhteluainetta. Annostele pesuainetta noin 1/3 normaalista pesuainemäärästä.
Untuvatakin pesuun suosittelemme Joutsenen untuvashampoota.
Untuvatakin kuivaus
Kuivata takki huolella. Pesun ja muun kastumisen jälkeen ravistele takki kuivaksi. Jos takin pesuohjeet sallivat rumpukuivauksen, voit kuivattaa takin nurinpäin käännettynä rumpukuivaajan alhaisen lämpötilan ohjelmassa. Vaihtoehtoisesti voit kuivattaa untuvatakin ilmavassa paikassa. Muista pöyhiä takkia kuivauksen aikana käsin, jotta untuva ei kasaannu vaan jakautuu tasaisesti. Pesun ja kuivauksen yhteydessä saattaa kankaan läpi tulla muutamia irtohaituvia – tämä on täysin normaalia.
Huomaa, että untuvatäytteen kuivumiseen saattaa mennä ilman rumpukuivausta muutama vuorokausi, rummussa kuivaus kestää yleensä muutaman tunnin, riippuen untuvatäytteen paksuudesta. Maltti on siis valttia! Varmista että takki on täysin kuiva, ennen kuin siirrät sen takkikaappiin.
Huomioi myös nämä untuvatakkia pestessä:
- Untuvatakin kankaan läpi saattaa joskus tulla muutamia irtohaituvia pesun yhteydessä. Hillitty määrä irtohaituvia on täysin normaalia eikä se vaikuta tuotteen lämpöominaisuuksiin.
- Valkoiset untuvatakit suositellaan usein pesetettäväksi pesulassa, sillä untuva saattaa jättää valkoiseen kankaaseen keltaisia tahroja normaalissa konepesussa.
- Pese untuvatakki kemiallisessa pesussa ainoastaan silloin, kun sen pinnassa on erittäin vaikeita tahroja.
- Pese untuvatakki erityisesti silloin, kun olet laittamassa sen talvisäilöön. varmista, että pesty takki on täysin kuiva ennen varastointia ja säilytä sitä huoneenlämmössä, kuivassa ja ilmavassa paikassa.
Untuvatakki 179,90 e (norm. 229,90 e), Calvin Klein Jeans. Collegepaita 99,95 e, Makia. Housut 69,99 e, Selected Homme. Kengät 220 e, Timberland.
Parkatakki 199 e (norm. 299 e), Makia. Neulepaita 150 e, Samsoe & Samsoe. Poolo 69,95 e, Part Two. Housut 119,95 e, Inwear. Maiharit 199 e, Dr. Martens. Olkalaukku 85 e, Markberg.
Toppatakin huolto
Trendikäs toppatakki ei enää kalpene lämpökilpailuissa. Toppatakkien lämpöominaisuudet nimittäin paranevat vuosi vuodelta, kun uusia materiaaleja ja valmistustapoja ilmestyy markkinoille.
Nykyisellään vanutäytteiset takit saattavatkin lämpöominaisuudeltaan lähennellä jo untuvaa, kun erilaisilla tekniikoilla kuohkeaksi käsitellyt polyesterivanut sitovat itseensä entistä enemmän lämpöä. Takkien päälikankaat on myös usein käsitelty niin, että ne pitävät tuulta ja sadetta. Myös vanutäytteinen toppatakki on mahdollista pestä kotona, ainakin jos takin oma pesuohje sen sallii.
Toppatakin pesu-ohjeet
-
Pese väljästi. Varmista, että takki mahtuu koneen rumpuun ongelmitta. Rumpuun olisi hyvä jäädä hieman tilaa, jotta takki pääsee liikkumaan vapaasti pesun aikana. Pese toppatakki mieluusti yksinään. Käännä takki nurinpäin, sulje vetoketjut ja mahdolliset tarranauhat sekä irroita somisteet kuten turkisreunukset.
-
Noudata pesuohjetta orjallisesti. Tarkista toppatakin pesuohje ja noudata sitä. Useimmiten toppatakin pesulämpötila on 40 astetta. Pese paksut toppavaatteet väljässä vedessä ja kevyellä linkouksella. Käytä pesuun maltillinen määrä mietoa, valkaisuaineetonta pesuainetta ja jätä huuhteluaine pois.
-
Kuivata ilmavasti rutikuivaksi. Oio vaate hyvin pesuohjelman jälkeen ja laita se kuivumaan leveälle vaateripustimelle, joka tukee takin hartialinjaa mahdollisimman hyvin. Kuivaa takki ilmavasti ja anna sen kuivua rauhassa ennen käyttöönottoa tai säilytystä. Voit kuivattaa takin myös kuivausrummussa, mutta vain, jos takin pesulappu sen sallii.
Huomioi myös nämä toppatakkeja pestessä:
-
Teknisillä materiaaleilla viitataan talvivaatteiden kohdalla tuotteisiin, jotka ovat kosteuden ja/tai lian hylkiviä. Usein ne on käsitelty jonkinlaisella viimeistyksellä, jotta halutut ominaisuudet saavutetaan. Laadukkaan teknisen tuotteen pitäisi kestää toistuvia pesuja menettämättä ominaisuuksiaan. Jos huomaat takkisi ominaisuuksien vuosien mittaan katoavan, takin voi kyllästää kotikonstein uudelleen.
-
Muista tarkistaa tuotteen oma pesuohje ja noudattaa sitä. Tämä siksi, että takin tekniset ominaisuudet eivät kärsi. Kiinnitä erityistä huomiota pesulämpötilaan sekä siihen, voiko tuotetta kuivata kuivausrummussa. Usein tekniset materiaalit eivät siedä korkeita lämpötiloja.
-
Jos tiedät takissasi olevan jonkinlainen viimeistys, esim. Gore-Tex, se tulee usein aktivoida uudelleen pesun jälkeen. Aktivointi tapahtuu miedolla lämmöllä. Jos takin pesuohje sallii kuivausrummun, voit laittaa sen matalalla lämmöllä pyörimään noin 15 minuutiksi tai lämmittää takin pintaa kevyesti esimerkiksi hiustenkuivaajalla.
-
Toppatakkien ja teknisten materiaalien kohdalla suosittelemme käyttämään mietoa ja nestemäistä pesuainetta, jossa ei ole valkaisuaineita. Älä myöskään käytä huuhteluainetta, sillä se tukkii materiaalia niin, että sen hengittävyys kärsii.
-
Myös vanutäytteisiä toppatakkeja kannattaa tuulettaa sekä kuivata ennen kaappiin siirtämistä. Tuulettaminen ja ainoastaan kuivana kaapissa pitäminen takaavat sen, että takki pysyy raikkaana, jolloin pesun tarve pienenee.
Toppatakki 89,95 e (norm. 119,99 e), Only & Sons. Ruutupaita 129,90 e, Gant. Pipo 55 e, Makia.