Ladataan kassaa...
Aina on aihetta juhlaan! Juhlantain pidetyimmät Kekäleeltä. | NAISET | MIEHET |
puvun ostamisen opas 1

Puvunostamisen opas

Tyylikkyys kulkee puvussa - käytätpä pukua sitten osana arkipäiväistä pukeutumistasi tai vain juhlan tullen, on istuva puku yksi vaatekaapin kulmakivistä. Parhaimmillaan puku on monikäyttöinen, kestävä ja ajaton vaate, kun panostat sen ostamiseen, valintaan sekä huoltoon.

boss puku kuva 1

Yönsininen puku korkealaatuista villaa on monikäyttöinen valinta niin juhlaan kuin vaikkapa työpukeutumiseen.

Puku 499 e, Boss. Kauluspaita 69,95 e ja solmio 39,95 e, Olymp. Vyö 34,95 e, Monti. Kengät 99,99 e, Selected Homme.

Monikäyttöinen klassikko

Jos haluat panostaa yhteen pukuun, on tummansininen väreistä varmin valinta. Yönsininen eli erittäin tummansininen puku toimii niin juhlaan kuin esimerkiksi työpukeutumiseen eri tavoin yhdisteltynä. Tummansinisessä puvussa edustat niin häät kuin illanistujaiset, hautajaiset sekä juhlat, joissa pukeutumisetikettinä on tumma puku.

Myös mustalla puvulla on klassikkoasemansa, mutta moneen tilaisuuteen musta voi tuntua liiankin synkältä. Ota siis haaste vastaan ja ainakin sovita myös muun väristä pukua!

Kokeile rohkeasti

Jos puku kuuluu osaksi arkipäivääsi tai puvulle kertyy muuten käyttöä erityisen usein, suosittelemme useamman puvun hankintaa. Näin puku saa lepoa käytön välissä ja sinä vaihtelua tyyliisi – kokeile siis rohkeasti erilaisia kuoseja, materiaaleja sekä värejä. Juuri nyt erityisen ajankohtaisia ovat ruutukuosit, trendikkäät vaalean sävyt kuten beige ja harmaa sekä kirkkaampi sininen. Myös materiaalilla on vaikutusta puvun ilmeeseen ja tunnelmaan. Kokeile vaikkapa miten tyyliisi istuisi villaisen puvun sijaan vaikkapa pellavasekoitteinen puku.

Pukutyyli viimeistellään asustamalla, ja asusteilla saakin leikitellä niin paljon kuin sielu sietää. Erilaiset kauluspaidat, solmiot, taskuliinat ja kengät muuttavat puvun ilmeen täysin. Yhdistelemällä ennakkoluulottomasti saat puvusta myös enemmän käyttökertoja irti.

Luota myyjän ammattitaitoon

Pukua ostaessa suosittelemme suuntaamaan myymälään, jossa voit katsoa yhdessä asiantuntevan myyjän kanssa itsellesi sopivan mallin ja koon. Ammattitaitoiset myyjämme tuntevat valikoimamme mallit ja mitoitukset, osaavat arvioida puvun istuvuuden sekä neuvovat erilaisten asukokonaisuuksien kokoamisessa, jolloin voit ostaa koko setin yhdeltä istumalta.

Halutessasi voit helpottaa puvun valintaa entisestään varaamalla ajan Lempivaatevalmentajalle, jonka avulla saat juuri sinulle sopivan puvun helposti ja vaivattomasti – sinun täytyy vain saapua paikalle varattuna aikana!

Yleisimmät mitoitukset

Regular Fit. Väljempi mitoitus, jossa on enemmän tilaa. Istuvuus sopii erityisen hyvin isokokoisemmalle vartalotyypille tai perinteistä pukua kaipaavalle. Eri vartalotyypeille löytyy myös erilaisia regular-malleja, kuten omansa lyhyemmälle tai tanakammalle. Takissa on usein myös hieman pidempi helma verrattuna Slim-pukuihin.

Slim Fit. Selkeästi istuvampi puku, joka sopii erityisesti hoikalle vartalotyypille, mutta myös muille, jotka tahtovat istuvamman pukumallin. Slim-pukujen helma on nykyisten trendien mukaan hieman lyhyempi kuin Regularissa.

Istuva puku on pienestä kiinni

Koon selvittäminen myyjän kanssa on järkevää, sillä pukujen mittataulukoiden lukeminen saattaa olla hieman haastavaa. Eri maiden mittataulukoissa on usein myös eroja, esimerkiksi toisissa mittataulukoissa on otettu huomioon vain pituus, kun taas toisissa pituuden lisäksi vartalotyyppi.

Istuvuus on puvun takin valinnassa kaiken a ja o: jos istuvuus on väärä, on laadukaskin puku rahanhukkaa. Tärkeintä puvun takkia ostaessa on kiinnittää huomiota hartialinjaan, sillä se ei ole muokattavissa jälkeenpäin. Istuvassa takissa olkasauma on suorassa, jolloin takin kaulus istuu hyvin sekä edestä että niskasta. Jos kaulus vetää tai vaihtoehtoisesti jää törröttämään edestä, ei takki istu tarpeeksi hyvin. Selkään saattaa silloin tällöin jäädä ylimääräinen pussi kauluksen alapuolelle, mutta tätä ei kannata säikähtää, sillä se on yksi yleisimmin tehtävistä korjausompeluista. Ylimääräinen pussitus johtuu yksinkertaisesti takin kaavasta, joka ei välttämättä vastaa täysin jokaisen vartalon muotoa.

Yleinen virhe pukua ostettaessa on liian ison koon valinta. Istuva puku on päällä mukava, mutta sen pitää olla myös istuva. Puvun takkia ostaessa pätee sama sääntö kuin farkkujen valinnassa: joskus liiallinen mukavuus saattaa tarkoittaa, että kannattaisi sovittaa kokoa pienempää.

selected ruutupuku

Ruutukuosi on persoonallinen valinta ja yllättävän monikäyttöinen - pue häihin, töihin, puutarhajuhliin, minne vain!

Ruudullinen puvuntakki 169,99 e, housut 99,99 e ja liivi 99,99 e sekä pellavapaita 89,99 e, Selected Homme. Kengät 169 e, Dr. Martens.

Sovita huolella

Puvun takkia tulisi sovittaa aina sekä auki, että kiinni. Napin ollessa kiinni puvun takin pitäisi olla tarpeeksi napakka, jolloin takki näyttää ryhdikkäältä. Jos eteen muodostuu vekkejä, takki saattaa olla liian pieni, jolloin suosittelemme sovittamaan yhtä kokoa isompaa. Muista sovittaessa katsoa, että takki näyttää hyvältä myös auki, jotta voit käyttää sitä osana myös rennompaa asukokonaisuutta. Kiinni ollessaan jätä alin nappi auki.

Kiinnitä huomiota myös siihen, miten hiha laskeutuu. Siististi laskeutuva hiha ei jätä ryppyjä eikä vekkejä käden ollessa alhaalla. Klassinen hihan pituus on sellainen, että kauluspaidan hiha jäisi näkyviin noin puolentoista sentin verran. Hihoja pystytään helposti lyhentämään korjausompelun avulla.

Matinique bleiseri 1

Tekstuuripintainen tai kuosillinen puvuntakki on helppoa yhdistellä rennommin myös chinojen tai farkkujen kanssa - säilyttäen tyylikkään ja siistin ilmeen.

Bleiseri 269 e, Matinique. Kauluspaita 69,95 e ja solmio 39,95 e, Olymp. Chinot 69,99 e ja kengät 99,99 e, Selected Homme.

Yleisimmät korjausompelut:

  • Hihojen lyhentäminen oikean mittaiseksi
  • Selän kaaren suoristaminen
  • Lahkeiden lyhennys

Jos pukusi kaipaa muutoksia, voit lisämaksusta teettää korjausompelut liikkeessämme ilman erillistä ompelijakäyntiä. Helppoa ja käytännöllistä!

Suosi luonnomateriaaleja

Laadukkaimmat puvut ovat perinteisesti 100%:sta villaa, kurkkaa siis materiaalilappua ostoksilla ollessasi. Villaa on erilaisia laatuja ja useimmiten parhaimmat pukukankaat tehdään Italiassa. Hieno villalaatu saattaa rypistyä hieman käytössä, mutta se myös oikenee luonnostaan käytön jälkeen.

Talvella villalaadut ovat paksumpia ja kesällä puolestaan kevyempiä. Kesämallistoista löytyy usein hengittäviä, pellavakankaisia tai pellavasekoitteisia pukuja, jotka ovat erittäin miellyttäviä myös hellepäivinä. Pellava tuo pukuun rentoa ja rouheaa ilmettä, eikä se useimmiten rypisty niin paljon kuin yleisesti luullaan.

Sekoitekankaisia pukuja kannattaa suosia silloin, jos puku on jatkuvassa kovassa käytössä, sillä materiaalin kesto on parempi. Täyspolyesteriset puvut kannattaa kuitenkin jättää kauppaan, sillä hengittämätön materiaali ei ole käytössä miellyttävä.

Tärkeää materiaalin valinnassa on myös sen tuntu. Kangasta voi kokeilla kädellä ja tunnustella, miltä se tuntuu päällä sovittaessa. Jos materiaali tuntuu kokeillessakin miellyttävän tuntuiselta, on se sitä yleensä myös käytössä.

Anna puvun levätä käyttökertojen välissä

Villapuvun pitäisi saada levätä käyttöpäivien välissä. Säilytä pukua leveässä henkarissa, joka auttaa pukua pitämään muotonsa. Housut voi viikata poikkipuulle. Villa on helposti huollettava materiaali, sillä se puhdistaa itse itsensä. Aseta puku henkarissaan tuuletettavaksi ja muista myös poistaa pölyt säännöllisesti vaateharjalla. Paras tuuletussää on hieman kostea ja kylmähkö, mutta myös aurinkoisella säällä voi tuulettaa, kunhan pukua ei sijoita suoraan paisteeseen.

Jos puku on kovin ryppyinen käytön jäljiltä, nosta se joko käytön jälkeen tai ennen seuraavaa käyttöä kosteaan kylpyhuoneeseen suoristumaan tai satsaa vaatehöyrystimeen. Jos silitys on välttämätön, säädä rauta mahdollisimman miedolle lämmölle. Villapukua ei kannata pestä turhaan, sillä myös kemiallinen pesu kuluttaa kangasta. Sekoitekankaiset housut ovat ainoa poikkeus, joita voi ainakin useimmiten pestä säännöllisesti myös kotikoneessa.

Yksityiskohdat kertovat laadusta

Laadukkaan puvuntakin tunnistaa pienistä yksityiskohdista, kuten hyvin ommelluista napeista sekä huolellisesti valmistetusta vuorituksesta. Varsinkin kevät- ja kesämallistojen puvuntakit on usein varustettu puolivuorella. Puolivuorellinen tai vuoreton takki kielii hyvästä laadusta, sillä vuoren alle ei ole voitu piilotella mitään, vaan ompelujäljen on oltava priimaa.

Osa yksityiskohdista pitää muistaa viimeistellä itse ennen puvun ottamista käyttöön. Taskut sekä takana oleva halkio on usein harsittu kiinni, jotta ne pysyisivät siistinä kuljetuksessa ja myymälässä. Avaa rintatasku, jos käytät taskuliinaa sekä takahalkiot, jotta takki laskeutuu siististi. Edessä olevia taskuja ei välttämättä kannata avata, jotta takki pysyy ryhdikkäänä käytössä, eikä venähdä taskussa kannettujen tavaroiden painosta. Ratko pois myös hihansuussa mahdollisesti oleva merkkilappu.

Trendinä klassiset linjat

Puku on supertyylikäs vaihtoehto, joka jää usein turhaan pelkästään juhlakäyttöön. Istuva puku on mukava käytössä ja sitä voi yhdistellä myös rennompiin asuihin. Esimerkiksi trendikäs ruudullinen irtotakki yhdistyy mainiosti sneakereiden ja T-paidan kanssa.

Pukupukeutumisen trendit ovat viime vuosina liikkuneet hiljalleen taas enemmän klassisen puvun suuntaan: takkien helmat ovat asteen verran pidempiä ja kauluskäänteet leveämpiä. Takin napitus nousee myös hieman korkeammalle, jolloin se menee enemmän kiinni. Housuissa puolestaan lahje on väljempi sekä vyötärö nousee aiempaa korkeammalle.

Apulista mukaasi ostoksille:

  • Kokeile rohkeasti uusia värejä ja tyylejä
  • Luota myyjän ammattitaitoon oikean mallin ja koon valinnassa
  • Sovita huolella, sillä istuvuus on kaiken A ja O
  • Suosi laadukkaita materiaaleja ja kiinnitä huomiota yksityiskohtiin
  • Oikeaoppinen pesu ja huolto lisäävät käyttövuosia
Juhla turon puku

Tarkkaan mietityt yksityiskohdat ja viimeistelyt kertovat laadusta, ja tekevät ilmeestä huolitellun.

Puvuntakki 449 e, -housut 199 e ja liivi 220 e, Turo. Kauluspaita 69,95 e, Olymp. Kengät 99,99 e, Selected Homme.

Suorinta tietä pukuostoksille

Löydät valikoimastamme laadukkaat puvut, suorat housut sekä irtotakit. Voit tutustua valikoimaamme kätevästi verkkokaupassamme tai vierailla lähimmässä myymälässäsi.

Kun kaipaat apua puvun valintaan tai muiden juhlapukeutumiseen liittyvien pulmien kanssa, muista että voit aina kääntyä meidän puoleemme. Varaa itsellesi aika Lempivaatevalmentajalle, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun tarpeeseesi sopivan puvun helposti ja vaivattomasti!

Lue myös:

Juhlantai pukeutumisvinkit inspiroidu
Lue lisää

Pukeutumisvinkit juhliin

Näin me pukeutuisimme kevään ja kesän erilaisiin kesteihin – nappaa inspiraatiota ja poimi parhaat vinkit omaan juhlatyyliisi.

lempivaatevalmentaja juhla inspiroidu
Lue lisää

Lempivaatevalmentaja

Lempivaatevalmentaja ratkoo juhlapukeutumisen pulmat ja auttaa löytämään juuri sinun tyyliisi sopivat monikäyttöiset juhlavaatteet.

Pukeutumisetiketti inspiroidu
Lue lisää

Pukeutumisetiketti

Frakki, tumma puku vai kenties smokki? Avasimme yleisimmät juhla- ja työpukeutumisen etikettitermit.