Ladataan kassaa...
Aina on aihetta juhlaan! Juhlantain pidetyimmät Kekäleeltä. | NAISET | MIEHET |

Pukeutumisetiketti - pukukoodit juhlaan & työhön

Uskomme, että pukeutuminen tuottaa iloa, niin arjen aherruksessa kuin juhlapäivinäkin. Silloin tällöin pukeutuminen aiheuttaa kuitenkin päänvaivaa. Ehkä eniten mietityttävä kysymys pukeutumisen parissa on pukeutumisetiketit ja -koodit.

Jos juhlakutsussa tai työpaikalla on ilmoitettu pukukoodi, on sitä kohteliasta noudattaa. Vaikka pukukoodit voivat tuntua hankalilta, on niiden tarkoitus päinvastoin helpottaa juhlavieraiden vaatevalintoja ja vapauttaa vaatekriiseistä. Yksinkertaisimmillaan kutsukortissa mainittu pukukoodi kertoo, miten juhlaan on toivottavaa pukeutua. Kuitenkin myös kellonaika, juhlan luonne ja isäntäparin pukeutuminen antavat vihiä sopivasta pukeutumisesta. Tilaisuuteen sopiva pukeutuminen onkin oiva kunnianosoitus myös juhlan järjestäjiä kohtaan. Tärkeää on myös huomioida, että naisen ja miehen pukukoodit kulkevat perinteisesti käsi kädessä: miehen pukeutuminen määrittää myös naisen pukeutumista.

Hääjuhlassa on oma pukukoodinsa, rennoissa kesäjuhlissa toinen ja työpaikan illallisella kolmas. Mitä mikäkin termi tarkoittaa ja kuinka paljon kukin etiketti antaa varaa sooloiluun? Kokosimme avuksesi yleisimmin käytetyt etiketit ja mursimme pukukoodit puolestasi, jotta osaat pukeutua asiaankuuluvasti niin juhlaan kuin työhön. Etiketin ja pyydetyn pukukoodin noudattaminen on peruskohteliaisuus, joka ei vaadi kuin pienen perehtymisen ja täsmäiskun joko omalle vaatekaapille tai vaatekauppoihin.

Muistathan, että pukeutumisetiketit ovat helpottamassa valmistautumistasi, eivät vaikeuttamassa. Etikettejä ei kannata ottaa liian vakavasti, vaan antaa niiden johdatella sinut oikeille jäljille. Sinulle sekä tilaisuuteen sopivan asun lisäksi parhaiten pukee pidetyimmät vaatteet, jotka saavat hymyn huulille!

Pukukoodi FRAKKI

Frakkia käytetään promootioissa, häissä, suurilla päivällisillä ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa. Frakki voidaan korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Myös kansallispuku voi korvata frakin esim. linnan juhlissa. Kun pukukoodi on frakki, nainen pukeutuu juhlapukuun.

Juhlapuku ja iltapuku menee usein puhekielessä sekaisin, mutta niillä tarkoitetaan eri asioita. Juhlapuvun ja iltapuvun erona on puvun mitta: Juhlapuvun tulee aina olla täyspitkä. Nyrkkisääntönä on, että vain kengän kärki vilkkuu, kun taas iltapuvussa mitta voi olla huolettomampikin. Juhlapuku on myös aina näyttävämpi, kuin iltapuku.

Kirjekuori –tyylinen hihnaton iltalaukku ja juhlashaali tai stoola kuuluvat tähän pukukoodiin. Jos juhlapuvun kanssa käytetään käsineitä, käsineiden tulee olla pitkät, kyynärpään yli ulottuvat.

Pukukoodi SAKETTI

Sakettia käytetään miehen hääasuna ja päivän juhlapukuna ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa. Saketissa takin väri on harmaa tai musta, ja housut ovat mustaharmaaraidalliset. Saketin kanssa käytetään solmiota tai huivimaista plastronia. Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen asun tulee olla täyspitkä, juhlavasta kankaasta valmistettu juhlapuku.

Pukukoodi SMOKKI

Smokkia puolestaan käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa, joissa kutsu sitä edellyttää. Smokki on useimmiten musta, mutta se voi myös olla valkoinen, jolloin housut ovat joko valkoiset tai mustat. Smokin kanssa puetaan valkoinen paita, solmuke, sekä leveä silkkivyö tai liivi. Kun mies pukeutuu smokkiin, nainen pukeutuu Iltapukuun. Iltapuku voi olla pitkä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Löydät valikoimastamme arvokkaaseen juhlatyyliin sopivat miesten PUVUT sekä naisten MEKOT ja BLEISERIT.

Pukukoodi TUMMAPUKU tai FORMAL

Tumma puku (toiselta nimeltään Formal) käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Tumma puku onkin etikettinä kaikkein käytetyin ja sen myötä sen merkityskin on alkanut hieman arkistumaan vaikka se periaatteessa tarkoittaa virallista ja juhlavaa pukeutumista. Useimmiten tumma puku -pukukoodia käytetään tilaisuuksissa, jotka alkavat klo 18 jälkeen.

Pukukoodi tumma puku, tarkoittaa miehillä mustaa tai muuta tummansävyistä pukua. Oikeaoppisesti ajateltuna tumma puku on hyvin perinteisen mallinen ja pitää sisällään valkoisen kauluspaidan ja hillityn väriset asusteet. Voit kuitenkin ottaa pukukoodin lepsumminkin ja pukeutua tummansävyiseen pukuun sekä hillityn sävyisiin kauluspaitaan ja solmioon. Kengiksi tulisi valita mustat nahkakengät.

Naiset saavat ilotella pukeutumisessaan enemmän. Helman mitalla tai värien paljoudella ei ole rajoitteita ja iltapuku voi olla juhlavan mekon sijaan myös housujen varaan rakennettu – tärkeintä on, että kokonaisuus on juhlava!

Perinteisesti tumma puku naisilla tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua iltapukua. Iltapuku voi olla lähes minkä mittainen tahansa, maksimissaan kuitenkin jalkapöydän päälle. Juhlan tilaisuuden ja muodin salliessa myös lyhyempi mitta käy, kunhan asun arvokkuus säilyy. Klassinen tumma puku -asu naisella on esimerkiksi sievä pikkumusta, mutta värejä ei tarvitse kaihtaa pukukoodi nnimestä huolimatta. Asusta mekko pienellä käsilaukulla, avokkailla sekä koruilla. Pidä huolta että kokonaisuus on juhlava ja arvokas.

Pukukoodi COCKTAIL

Cocktail on tummaa pukua piirun verran rennompi ja arkisempi versio. Asu rakentuu helposti samoille elementeille, mutta irrotella voi asusteiden kuoseilla ja väreillä. Usein Cocktail-pukukoodia käytetään kepeämmissä tilaisuuksissa, jotka kuitenkin alkavat klo 18 jälkeen. Esimerkiksi työpaikan pikkujoulut, syntymäpäivät tai muut iloiset kekkerit sopivat hyvin cocktail-pukeutumiseen.

Naisille cocktailasun koodi on selkeämpi, sillä cocktailmekko on lyhyt ja usein tumma. Näihin tilaisuuksiin voi kaivaa esiin sen vaatekaapin luottoasun: pikkumustan! Voit valita asuksi myös kaksiosaisen, kuitenkin juhlavan asun. Kaunis toppi, jonka alaosana on juhlavat housut tai kauniisti laskeutuva hame sopivat mainiosti cocktail-tilaisuuteen. Asusta asuasi näyttävillä koruilla, avokkailla tai sandaleiteilla ja pienellä laukulla.

Miehet puolestaan voivat ajatella yksinkertaisesti näin: pukeudu juhlavammin kuin arkipukuun pukeuduttaessa mutta älä ihan niin juhlavasti kuin tumman puvun kanssa. Jos vaatekaapista jo tumma puku löytyy, sen voi tässä tilanteessa asustaa vaalealla kauluspaidalla ja värillisellä solmiolla sekä taskuliinalla. Valitse jalkaan hyvin kiillotetut ja ohutpohjaiset mustat nahkakengät.

 

Pukukoodi SMART CASUAL

Smart casual on epävirallinen, ja ehkäpä juuri siksi niin suosittu, pukukoodi, jota määrittelevät tilaisuuden luonne ja juhlapaikka. Yleisesti ottaen pukukoodi on yhdistelmä rentoa ja juhlavaa, ja se antaa vapauden toteuttaa yhä rohkeammin omaa tyyliään.

Smart Casual on paljon käytetty pukukoodi niin juhlassa kuin työelämässäkin ja se on vapaasti suomennettuna astetta arkista asiallisempaa pukeutumista. Smart Casual toimii hyvin vapaammissa tilaisuuksissa, joissa siisti olemus on plussaa; ystävän tupaantuliaiset, illallinen työporukan kesken tai vaikka treffit kaupungilla. Smart casual toimii monessa.

Pukukoodi viestittää yksinkertaisuudessaan rennommasta pukeutumisesta, mutta sen ei kannata antaa huijata. Sillä se ei kuitenkaan tarkoita farkkuja tai sporttivaatteita, vaikka niihin pukeutuminen niin kovin mukavaa onkin. Toki tämä toimii myös toiseen suuntaan: liika juhlallisuus kannattaa jättää suosiolla toisiin tilaisuuksiin.

Smart casual tarkoittaa rentoa, mutta kuitenkin siistiä, hieman arkiasua juhlavampaa asua, joka on siisti ja edustava. Koodia voidaan käyttää esimerkiksi perheen tai työpaikan juhlissa ja sen omaksunut voi hyödyntää sitä esimerkiksi työhaastatteluun mennessä. Pukukoodi antaakin runsaasti liikkumatilaa ja sallii hyvin persoonallisetkin pukeutujat.

Smart Casual on käytössä myös useilla työpaikoilla. Pukeutumistyyliin on paljon erilaisia vaikuttavia tekijöitä, jotka tulee huomioida, kuten tilaisuuden luonne, paikka ja aika, jopa ammattikunta. Luovilla aloilla, kuten mainosalalla, arkinen työpukeutuminen on sallivampaa ja hieman rennompaa kuin esimerkiksi vaikkapa pankki- ja vakuutusalalla. Kurkkaa työpaikalla ympärillesi, se antaa hyvää viitettä siitä, millainen pukeutumiskoodi alalla on käytössä.

Ota myös huomioon, että ilta-aikaan käytettäessä Smart Casual -pukukoodiin saa tuoda ripauksen asennetta. Jos siis pukeudut Smart Casuaalisiti niin päivisin kuin iltaisinkin, voit töpäköittää asuasi naisena vaikkapa huulipunalla ja korkokengillä tai miehenä bleiserillä tai värikkäämmällä kauluspaidalla.

Löydät valikoimastamme rennompaan juhlatyyliin sopivat miesten BLEISERIT, KAULUSPAIDAT ja HOUSUT sekä naisten MEKOT, HAMEET, HOUSUT ja PUSEROT.

Miesten SMART CASUAL -pukeutuminen

Miehillä Smart Casual -pukeutuminen kulminoituu yhteen asusteeseen, tai oikeastaan sen puuteeseen - solmioon. Irtotakki, kauluspaita ja suorat housut yhdistelmä on oikein toimiva Smart Casual -look, mutta muista, että variaatiot ovat sallittuja. Kokeile irtotakin alle ohutta pooloa, tai pue kauluspaidan päälle neulepaita. Voit myös unohtaa solmion lisäksi sekä irtotakin että kauluspaidat ja etsiä muuta, vaihtoehtoista yläosaa. Ryhdikkäät neulepaidat ovat esimerkiksi oivallisia ja jopa ylellisiä Smart Casual-vaatteita. Yhdistä rennohkoon yläosaan suorat housut tai chinot sekä mieleisesi asusteet ja olet valmiina tilaisuuteen kuin tilaisuuteen!

Naisten SMART CASUAL -pukeutuminen

Naisen Smart Casual asu noudattelee samaa linjaa miesten pukeutumisen kanssa: asu on siisti, mutta ei liian juhlava. Jos viihdyt helmoissa, kokeile mieleistäsi mekkoa. Esimerkiksi rento midimekko on upea yhdistettynä rennosti nilkkureihin ja istuvaan jakkuun. Hameen yläosaksi sopii puolestaan ohut neulepusero. Myös siistit paitapuserot ja suorat housut ovat monikäyttöisiä ja helposti yhdisteltäviä. Mielenkiintoinen Smart Casual -look syntyy yhdistämällä rentoa ja virallista keskenään.

 

Pukukoodi BUSINESS FORMAL

Business formal -pukukoodilla tarkoitetaan virallista ja siistiä arkipukeutumista, joka soveltuu esimerkiksi työtapaamisiin, kokouksiin ja palavereihin. Se on sovellettu Tumma puku -pukukoodista ja tarkoittaakin yksinkertaisuudessaan työkäyttöön sopivaa tummaa pukua, jossa sekä ylä- että alaosa ovat mätsäävät. Miehillä Business Formal onkin erittäin helppo toteuttaa: tumma puku, neutraalin sävyinen kauluspaita sekä hillitty solmio hoitavat homman kotiin.

Naisilla asuksi sopii tilanteen luonteesta riippuen suorat housut tai hame yhdistettynä kauluspaitaan tai siistin toppiin ja bleiseriin. Myös yksinkertaisen tyylikäs mekko toimii loistavasti, kunhan se on istuva ja siisti. Sekä miesten että naisten look on asiallinen ja formaali, mutta ei sen tarvitse silti olla aivan väritön tai tylsä.

Pukukoodi BUSINESS CASUAL

Business casual on pukukoodi, joka on siistimpi kuin smart casual, mutta ei niin tiukka kuin business formal. Pukukoodi liikkuu näiden välimaastossa ollen asiallisen ja rennon pukeutumisen tyylikäs yhdistelmä. Pukukoodia käytetään usein rennoissa juhlissa, edustustilaisuuksissa tai työpaikassa, jonka arkisen pukeutumisen oletetaan olevan siistiä.

Business Casual -tyylissä kaikkein arkisimmat materiaalit sekä vaatekappaleet kannattaa unohtaa ja panostaa laadukkaisiin perusvaatteisiin. Tyylin kulmakiviä voisi olla vaikkapa silitetyt kauluspaidat, suorat housut, kauniit puolihameet sekä laadukkaat neulepaidat.

Miehen Business Casual voisi olla vaikkapa chinojen, kauluspaidan sekä neulepaidan yhdistelmä. Kenkien ja muiden asusteiden tulisi olla siistit. Naiselle täydellinen Business Casual- asu voisi olla vaikkapa leveälahkeiset housut ja trendikäs paitapusero tai siistin mekon ja neuletakin pettämätön yhdistelmä.

Löydät valikoimastamme asialliseen työpukeutumiseen sopivat miesten PUVUT ja BLEISERIT, KAULUSPAIDAT ja HOUSUT sekä naisten MEKOT, HAMEET, SUORAT HOUSUT ja PUSEROT.

Osta vähemmän pidä enemmän

Vaikka pukeutumissäännöt on tehty vähintäänkin joustettaviksi, yhdestä kultaisesta säännöstä emme tinkisi juhlapukeutumisessakaan: osta vähemmän, pidä enemmän. Panosta siis ostoksillasi laadukkaisiin ja itsesi näköisiin vaatteisiin, joihin pystyt tukeutumaan pukeutumiskriisien keskellä myös tulevaisuudessa. Vaihda vain asusteet, säilytä itsevarma asenne – ja kerää vaatteeseen roppakaupalla muistoja elämän juhlahetkistä!

Kaipaatko edelleen apua etikettien tulkitsemiseen ja vaatteiden valintaan? Ei hätää, voit aina kääntyä puoleemme, me autamme! Varaa itsellesi aika lähimmän myymäläsi Lempivaatevalmentajalle ja saat itsellesi kiireettömän ja stressivapaan ostoskokemuksen, jonka päätteeksi etikettimurheet on unohdettu!

Löydät valikoimastamme miesten puvuntakit ja bleiseritsuorat housut sekä kauluspaidat. Tutustu myös laajaan valikoimaamme naisten mekkoja, hameita, jakkuja ja suoria housuja.