Ladataan kassaa...

Juhlimme KEKÄLE TRIPLAN avajaisia - Tutustu myymälään!

pukeutumisetiketti

Pukeutumisetiketti - suosituimmat pukukoodit juhlaan ja työhön!

Pukeutumisetiketit aiheuttavat usein päänvaivaa. Hääjuhlassa on oma pukukoodinsa, työpaikan kesäjuhlissa toinen. Mitä mikäkin termi tarkoittaa ja kuinka paljon kukin etiketti antaa varaa sooloiluun? Kokosimme avuksesi yleisimmin käytetyt etiketit ja pukukoodit, jotta osaat pukeutua asiaankuuluvasti niin juhlaan kuin työhön. Etiketin ja pyydetyn pukukoodin noudattaminen on peruskohteliaisuus, joka ei vaadi kuin pienen perehtymisen ja täsmäiskun joko omalle vaatekaapille tai vaatekauppoihin!

naisten juhlapuku

JUHLAETIKETTI

Juhliin valmistautuminen tai tiettyyn tilaisuuteen pukeutuminen ovat parhaimmillaan ihana osa juhlaa. Pahimmillaan juhlapukeutuminen ja pukukoodit voivat kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä.

Näillä pukeutumisetiketin vinkeillä et voi kuitenkaan muuta kuin onnistua!

Yksinkertaisimmillaan kutsukortissa mainittu pukukoodi kertoo, miten juhlaan on toivottavaa pukeutua. Kuitenkin myös kellonaika, juhlan luonne ja isäntäparin pukeutuminen antavat vihiä sopivasta pukeutumisesta. Tilaisuuteen sopiva pukeutuminen onkin oiva kunnianosoitus myös juhlan järjestäjiä kohtaan. Tärkeää on myös huomioida, että naisen ja miehen pukukoodit kulkevat käsi kädessä: miehen pukeutuminen määrittää myös naisen pukeutumista.

Muistathan, että juhlapukeutumista ei kannata ottaa liian vakavasti. Etiketit ovat helpottamassa, eivät vaikeuttamassa! Kauniin juhla-asun ja asusteiden lisäksi parhaiten pukee hymy ja ilolla puetut vaatteet! 

miesten puku

Pukukoodi FRAKKI

Frakkia käytetään promootioissa, häissä, suurilla päivällisillä ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa. Frakki voidaan korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Myös kansallispuku voi korvata frakin esim. linnan juhlissa.

Kun pukukoodi on frakki, nainen pukeutuu myös juhlapukuun. Juhlapuvun ja iltapuvun erona on puvun mitta: Juhlapuvun tulee aina olla täyspitkä. Nyrkkisääntönä on, että vain kengän kärki vilkkuu, kun taas iltapuvussa mitta voi olla huolettomampikin. Juhlapuku on myös aina näyttävämpi, kuin iltapuku. Kirjekuori –tyylinen hihnaton iltalaukku ja juhlashaali tai stoola kuuluvat tähän pukukoodiin. Jos juhlapuvun kanssa käytetään käsineitä, käsineiden tulee olla pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Kun kutsussa lukee pukukoodina iltapuku, tarkoittaa tämä juurikin tätä pukukoodia eli miehellä frakkia ja naisella juhlapukua.

Pukukoodi SAKETTI

Sakettia käytetään miehen hääasuna ja päivän juhlapukuna ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa. Saketissa takin väri on harmaa tai musta, ja housut ovat mustaharmaaraidalliset. Saketin kanssa käytetään solmiota tai huivimaista plastronia. Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen asun tulee olla täyspitkä, juhlavasta kankaasta valmistettu juhlapuku.

Pukukoodi SMOKKI

Smokkia puolestaan käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa, joissa kutsu sitä edellyttää. Smokki on useimmiten musta, mutta se voi myös olla valkoinen, jolloin housut ovat joko valkoiset tai mustat. Smokin kanssa puetaan valkoinen paita, solmuke, sekä leveä silkkivyö tai liivi.

Pukukoodi TUMMA PUKU tai FORMAL

Tumma puku (toiselta nimeltään Formal) käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Tumma puku onkin etikettinä kaikkein käytetyin ja sen myötä sen merkityskin on alkanut hieman arkistumaan vaikka se periaatteessa tarkoittaa virallista ja juhlavaa pukeutumista. Useimmiten tumma puku -pukukoodia käytetään tilaisuuksissa, jotka alkavat klo 18 jälkeen.

Pukukoodi tumma puku, tarkoittaa miehillä mustaa tai muuta tummansävyistä pukua. Oikeaoppisesti ajateltuna tumma puku on hyvin perinteisen mallinen ja pitää sisällään valkoisen kauluspaidan ja hillityn väriset asusteet. Voit kuitenkin ottaa pukukoodin hieman lepsumminkin ja pukeutua tummansävyiseen pukuun sekä hillityn sävyisiin kauluspaitaan ja solmioon. Kengiksi tulisi valita mustat nahkakengät. 

Naisilla vastavuoroisesti pukukoodi tumma puku tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua iltapukua. Iltapuku voi olla lähes minkä mittainen tahansa, maksimissaan kuitenkin jalkapöydän päälle. Juhlan tilaisuuden ja muodin salliessa myös lyhyempi mitta käy, kunhan asun arvokkuus säilyy. Klassinen tumma puku -asu naisella on esimerkiksi sievä pikkumusta, mutta värejä ei tarvitse kaihtaa pukukoodi nnimestä huolimatta. Asusta mekko pienellä käsilaukulla, avokkailla sekä koruilla. Pidä huolta että kokonaisuus on juhlava ja arvokas. 

Pukukoodi COCKTAIL

Joskus tumman puvun sijaan tarkoitetaan ennemminkin cocktailasua, sillä se on tummasta puvusta hieman arkisempi versio. Usein Cocktail-pukukoodia käytetään kepeämmissä tilaisuuksissa, jotka kuitenkin alkavat klo 18 jälkeen. Esimerkiksi työpaikan pikkujoulut, syntymäpäivät tai muut iloiset kekkerit sopivat hyvin cocktail-pukeutumiseen.

Naisille cocktailasun koodi on selkeämpi, sillä cocktailmekko on lyhyt ja usein tumma. Näihin tilaisuuksiin voi kaivaa esiin sen vaatekaapin luottoasun: pikkumustan! Voit valita asuksi myös kaksiosaisen, kuitenkin juhlavan asun. Kaunis toppi, jonka alaosana on juhlavat housut tai kauniisti laskeutuva hame sopivat mainiosti cocktail-tilaisuuteen. Asusta asuasi näyttävillä koruilla, avokkailla tai sandaleiteilla ja pienellä laukulla.

Miehet puolestaan voivat ajatella yksinkertaisesti näin: pukeudu juhlavammin kuin arkipukuun pukeuduttaessa mutta älä ihan niin juhlavasti kuin tumman puvun kanssa. Jos vaatekaapista jo tumma puku löytyy, sen voi tässä tilanteessa asustaa vaalealla kauluspaidalla ja värillisellä solmiolla sekä taskuliinalla. Valitse jalkaan hyvin kiillotetut ja ohutpohjaiset mustat nahkakengät.

andiata

Pukukoodi SMART CASUAL

 

Smart Casual - astetta arkista asiallisempi

Smart Casual on paljon käytetty pukukoodi niin juhlassa kuin työelämässäkin. Se toimii hyvin vapaammissa tilaisuuksissa, joissa siisti olemus on plussaa; ystävän tupaantuliaiset, illallinen työporukan kesken tai vaikka treffit kaupungilla. Smart casual toimii monessa!

Pukukoodi viestittää yksinkertaisuudessaan rennommasta pukeutumisesta, mutta sen ei kannata antaa huijata. Sillä se ei kuitenkaan tarkoita farkkuja tai sporttivaatteita, vaikka niihin pukeutuminen niin kovin mukavaa onkin. Toki tämä toimii myös toiseen suuntaan: liika juhlallisuus, kuten kimalteet ja läpikuultavat kankaat ovat poissuljettuja.

Pukeutuminen on siis rentoa, mutta kuitenkin siistiä ja edustavaa. Nämä asiat huomioiden pukukoodi antaa paljon liikkumatilaa ja sallii persoonallisetkin pukeutujat. 

Smart casual tarkoittaa rentoa, mutta kuitenkin siistiä, hieman arkiasua juhlavampaa asua. Koodia voidaan käyttää esimerkiksi perheen tai työpaikan juhlissa ja sen omaksunut voi hyödyntää sitä esimerkiksi työhaastatteluun mennessä.

Smart Casual on käytössä myös useilla työpaikoilla. Pukeutumistyyliin on paljon erilaisia vaikuttavia tekijöitä, jotka tulee huomioida, kuten tilaisuuden luonne, paikka ja aika, jopa ammattikunta. Luovilla aloilla, kuten mainosalalla, arkinen työpukeutuminen on sallivampaa ja hieman rennompaa kuin esimerkiksi vaikkapa pankki- ja vakuutusalalla. Kurkkaa työpaikalla ympärillesi, se antaa hyvää viitettä siitä, millainen pukeutumiskoodi alalla on käytössä! 

Naisen Smart Casual asu voisi esimerkiksi olla siisti mekko tilanteeseen sopivine asusteineen tai hame yhdistettynä ohueen neuleeseen. Myös siistit paitapuserot, suorat housut ja jakut ovat monikäyttöisiä ja helposti yhdisteltäviä. 

Miehillä Smart Casual -pukeutuminen kulminoituu yhteen asiaan: solmio pois kaulasta. Irtotakki ja housut yhdistelmä on toimiva, mutta myös neulepaidat yhdistettynä chinoihin tai suoriin housuihin toimii oikein hyvin.

 

Saatat olla myös kiinnostunut: 

Ohjevideot kravattisolmun tekoon

Pukeutuminen kesäjuhliin

Puvunostamisen opas

Siististi pukeutuvan miehen check-listnaisten jumpsuit

PUKEUTUMISETIKETTI TYÖPAIKOILLA

Mitä ihmettä tarkoittavat business formal ja business casual?

Etiketeissä käytettävät sanat saavat helposti hätäisimmät paniikkiin, mutta ei huolta – kyse ei ole sen ihmeellisemmästä asiasta kuin siististä ja asiallisesta pukeutumisesta. Ota koodikieli haltuun myös työpukeutumisen puolella, niin osaat pukeutua seuraavan kerran niin palaveriin kuin edustustilanteisiinkin! 

Andiata bleiseri

Pukukoodi BUSINESS FORMAL & BUSINESS CASUAL

Business Formal – siistin arkipukeutumisen koodisana

Business formal -pukukoodilla tarkoitetaan niin sanottua virallista ja siistiä arkipukeutumista, joka soveltuu esimerkiksi työtapaamisiin, kokouksiin ja palavereihin.

Asuksi sopii tilanteen luonteesta riippuen esimerkiksi hame yhdistettynä kauluspaitaan tai siistin toppiin ja bleiseriin, mutta myös yksinkertaisen tyylikäs mekko toimii loistavasti.

Korkokengillä saa tehtyä helposti arkisesta kokonaisuudesta juhlavamman. Punaisen huulipunan tai statement-korvakorujen voimaa ei myöskään kannata aliarvioida silloin, kun haluat tuoda tyyliisi ripauksen enemmän särmää ja naisellista asennetta. Vaikka look on asiallinen ja formaali, ei sen tarvitse olla väritön tai tylsä!

 

Business Casual – asiallisen ja rennon tyylikäs yhdistelmä

Business casual on pukukoodi, joka on huomattavasti siistimpi kuin smart casual, mutta ei niin tiukka kuin business formal. Pukukoodi liikkuu näiden välimaastossa. Tyylin tulee olla sopivan rento, mutta silti asiallinen ja siisti, joten kaikkein arkisimmat materiaalit ja vaatteet kannattaa unohtaa.

Asuksi sopivat esimerkiksi leveälahkeiset housut tyylikkään puseron kanssa tai trendikäs haalariasu. Vaatteet sopivat hyvin astetta rennompiin juhliin ja edustustilaisuuksiin, mutta toimivat myös työssä, jossa edellytetään siistiä pukeutumista.

 

 

Saatat olla myös kiinnostunut:

Back to Work: naisten työpukeutuminen

Miten pukeutua työhaastatteluun?

 

 

Löydät valikoimastamme miesten puvuntakit, suorat housut sekä kauluspaidat!

Tutustu myös laajaan valikoimaamme naisten mekkoja, jakkuja ja suoria housuja!

Tervetuloa ostoksille!

Saatat olla myös kiinnostunut:

Opi solmimaan kravattisolmu

Eikö solmion solmiminen onnistu? Ei hätää, helpot opetusvideot opettavat sinut kravattisolmujen mestariksi

Vaateekapin peruspilarit

Lähde kanssamme metsästämään täydellistä vaatekaappia, jonka kanssa asukriisit ovat muisto vain

Puvunostamisen opas

Miesten tuotepäällikkö Tuoma Kekäle paljastaa miten ostaa istuva puku sekä miten säilytät ja huollat pukua oikeaoppisesti

info kekale

Perheyritys 100% kotimaisessa omistuksessa

info kekale

Yli 200 000 asiakaskohtaamista vuosittain 11 vaatemyymälässä ja verkossa

info kekale

Yli 100 vaatemerkkiä naisille, lapsille ja miehille


Asiakaspalvelu
(arkisin 8-19):

020 701 0319 
asiakaspalvelu@kekale.fi