Ladataan kassaa...
Aina on aihetta juhlaan! Juhlantain pidetyimmät Kekäleeltä. | NAISET | MIEHET |
Pidä huolta hero

Oikeaoppinen pesu- ja huoltorutiini lempivaatteillesi

Vastuullisin vaate on se, jonka jo omistat. Mitä pidempään hankkimasi vaate pysyy käytössä, sitä vastuullisemmaksi se muodostuu ja sitä pienemmäksi sen hiilijalanjälki käy. Elinikää pidennetään pitämällä vaatteesta hyvää huolta. Oikeaoppinen pesu- ja huoltorutiini onkin ekoteko, jonka omaksumalla säästää luonnonvarojen lisäksi myös aikaa ja vaivaa.

Neljäsosa vaatteen hiilijalanjäljestä syntyy tavastamme pitää siitä huolta. Sillä on siis väliä, miten usein ja miten vaatteita pesee. Kokosimme sinulle listan huoltovinkkejä, joiden avulla pidät vaatteistasi huolen hellästi ja kestävästi. Ja vältyt myös korkeuksiin kurottelevilta pyykkikasoilta, sillä pyykinpesukone on vasta vaatteen viimeinen määränpää.

Steamery Cirrus no. 3 on höyryttimen ja silitysraudan hybridi 170 e | Steamery Cirrus no. 2 on puolestaan perinteinen höyrytin 120 e

Pese vähemmän.

Pyykinpesun helppous on arkea helpottava ilo, joka säästää aikaa ja vaivaa. Helppous ja nopeus on kuitenkin aiheuttanut ongelman: pesemme vaatteitamme enemmän kuin olisi tarpeen. Vaatteen pesuntarve tulisi arvioida aina vaatekohtaisesti ennen pesupuuhiin ryhtymistä.

Onko vaate menossa pyykkiin koska on tahrainen, epämiellyttävän hajuinen vai onko tiheä pesurutiini vain opittu tapa? Mitä jos pyykinpesukoneessa pyöräyttämisen sijaan tuulettaisit tai poistaisit tahrat käsin, sillä ne usein irtoavatkin tuoreeltaan paremmin.

Voit käyttää useimpien tahrojen poistoon käsinpesuun sopivaa pyykkinestettä tai sappi- tai marseillesaippuaa. Vihreä marseillesaippua on hyvin rasvaista ja sopii siksi villalle, silkille ja nahalle. Sappisaippua on himpun emäksisempää ja sopii edellä mainittujen lisäksi myös monille muille materiaaleille.

Tuuleta ahkerasti.

Omaksu tuuletus päivittäiseksi tavaksi. Kun olet tehnyt pesuarvioinnin päivän päätteeksi (ja vaate on todennäköisesti säästynyt pyykkikorilta), ripusta se henkariin tuulettumaan. Tuuleta kotipihalla, parvekkeella tai vaikka ikkunanpielestä roikuttaen – kunhan tuuletat. Tuulettaminen raikastaa vaatteen ja antaa sille aikaa kuivahtaa kehon kosteudesta ja lämmöstä. Samalla ratkaiset myös ikuisen puolipitoisten vaatteiden ongelman, kun voit nostaa raikastuneen vaatteen takaisin kaappiin.

Villavaatteiden hienous on huollon helppous. Usein pelkkä tuuletus riittää. Villakangastakki 599 e ja neulehame 269 e, Andiata. Pooloneule 155 e, Samsøe Samsøe. Saappaat 219 e, Bukela.

Tuuleta ahkerasti.

Omaksu tuuletus päivittäiseksi tavaksi. Kun olet tehnyt pesuarvioinnin päivän päätteeksi (ja vaate on todennäköisesti säästynyt pyykkikorilta), ripusta se henkariin tuulettumaan. Tuuleta kotipihalla, parvekkeella tai vaikka ikkunanpielestä roikuttaen – kunhan tuuletat. Tuulettaminen raikastaa vaatteen ja antaa sille aikaa kuivahtaa kehon kosteudesta ja lämmöstä. Samalla ratkaiset myös ikuisen puolipitoisten vaatteiden ongelman, kun voit nostaa raikastuneen vaatteen takaisin kaappiin.

Höyrytä hellästi.

Höyryttämällä voit freesata puolipitoiset tai ryppyiset vaatteet nopeasti ja tehokkaasti. Korvaat sillä niin tuuletuksen kuin pesun, sillä se tappaa bakteereja ja poistaa hajuja. Vaate on myös parhaimmillaan juuri höyrytettynä – onpa kyseessä sitten rypyistä siliytynyt viskoosikangas tai kuohkeutunut villaneule.

Vaatteiden huolto on helpompaa, kun välineet on kunnossa. Takkiharja CC20 62 e ja neuleharja CP6 49,95 e, Kent. Harjan puhdistuskampa 4,50 e, Redecker. Nukkakivi 14,95 e, Sweather Stone.

Huolla tarpeen vaatiessa.

Pidetyimmät vaatteet kaipaavat huoltoa elinkaarensa aikana. Erityisesti nyppyiset kankaat ja neulokset näyttävät silmään epäsiisteiltä. Jos vaateharjasta ei ole apua, tarvitaan järeämpiä huoltovälineitä. Ladattava nukkaleikkuri on tehokas nukanpoistaja keinokuiduille, trikoolle, collegelle ja sileäpintaisille neuleille. Herkemmille luonnonmateriaaleille, kuten erilaisille villalaaduille suosittelemme perinteistä neulekampaa.

Säilytä fiksusti.

Pesu ja huolto eivät mene hukkaan, kun säilytät vaatteet väljästi. Viikkaa herkästi venähtävät neuleet ja raskaat trikoot, kaiken muun voit henkaroida – jos säilytystilat sen sallivat. Käytä puisia henkareita, jotka ovat tarpeeksi paksuja tukeakseen vaatetta.

Pese ekologisemmin

Vaatteen pesulla ja sillä miten pesemme, on merkitystä. Turha pesu kuluttaa turhaan vettä, pesuainetta ja energiaa. Myös omaa aikaa menee hukkaan, kun ylläpitää pesurutiinia vaatteille, jotka todellisuudessa eivät edes kaipaa pesua. Pesemällä fiksummin ja ekologisemmin voimme pienentää vaatteen hiilijalanjälkeä helposti.

Kurkkaa vaatteen pesulappua.

Lue vaatteen tuotetiedot jo ostohetkellä. Jos käsinpestävä vaate on kauhistus, on se hyvä tietää heti eikä vasta kotona. Tarkista pesulämpötila myös ennen pesua, jotta lajittelet oikein. Pese pyykki lapun mukaan, sillä väärästä (liian kuumasta tai kylmästä) pesulämpötilasta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tutustu pesukoneeseesi.

Pyykinpesukoneestasi löytyy erilaisia pesuohjelmia syystä. Eri materiaalit tarvitsevat eri lämpötilan ja linkousmäärän. Eri ohjelmat puolestaan tarvitsevat eri täyttö- ja pesuainemäärän. Kirjaimellinen nyrkkisääntö: varmista konetta täyttäessäsi, että yläosassa on nyrkin verran tilaa. Pesuaineen annostelussa ei myöskään kannata olla liian höveli vaan noudattaa valmistajan suosituksia. Oikein täytettynä pyykillä on tilaa liikkua ja vesimäärä riittää huuhtelemaan annostellun pesuaineen.

Napakka vaateharja käy takkien lisäksi myös tiiviiden housukankaiden puhdistukseen. Lahkeiden kurajäljet ja lemmikkieläinten karvat saavat muutamalla vedolla kyytiä. Paitatakki 99,99 e, neulepaita 69,99 e ja housut 59,99 e, Selected.

Valitse oikeanlaiset pesuaineet.

Pesuaine valitaan materiaalin ja värin mukaisesti. Valkoiselle pyykille valkopyykkijauhetta, värilliselle kirjopesuneste ja teknisille urheiluvaatteille sekä herkälle villalle ja silkille omansa. Huuhteluaineeksi suosittelemme pyykki- tai väkiviinietikkaa, joka sopii kaikille tekstiileille ja kaikille muille paitsi itseannosteleville pesukoneille. Etikka sulkee vaatteen kuidut, jolloin lopputulos on siistin pehmeä ja värit kirkkaammat. Etikan tuoksu haihtuu pyykin kuivuttua. Jos kaipaat tuoksua, hajusta etikka eteerisellä öljyllä.

Kuivata kuin ennen vanhaan.

Tyhjennä märkä pyykki koneesta heti, sillä muutoin puhtaatkin vaatteet alkavat haisemaan. Vaatteet ravistellaan, oiotaan muotoonsa sekä kokoonsa ja kuivatetaan tukevalla henkarilla tai kuivaustelineessä. Sen lisäksi että se säästää energiaa, on se myös hyväksi vaatteille.

Pesukonekin kaipaa pesua.

Muista pitää huolta myös pyykinpesukoneestasi, jotta pesujälki pysyy moitteettomana. Jätä pyykinpesukoneen ja pesuainelokeron luukku auki pesun jälkeen, jotta kone kuivahtaa. Myös itse rumpua kannattaa silloin tällöin pestä. Pesu hoituu joko koneen omalla ohjelmalla tai sitruunahapon ja kuuman pesuohjelman avulla. Aktiivinen etikan käyttö huuhteluaineena ylläpitää myös koneen kuntoa.

Neulehuolto inspiroidu
Lue lisää

Pidä huolta: 3 askeleen neulehuolto

Taio neuleet nypyttömiksi ja sileiksi helpolla 3 askeleen neulehuollolla ja anna niille lisää käyttövuosia.

Kenkähuolto inspiroidu
Lue lisää

Pidä huolta: Kenkähuolto

Pidä huolta lempikengistäsi ja opettele kolmen askeleen simppeli huoltorutiini, joka pitää kengät käytössä pitkään.

arkive atelier inspiroidu
Lue lisää

Arkivé Atelier

Oikeanlaiset kauneusrutiinit pitävät lempivaatteesi käytössä pitkään - kurkkaa Arkivé Atelierin vinkit vaatehuoltoon!