Ladataan kassaa...
Aina on aihetta juhlaan! Juhlantain pidetyimmät Kekäleeltä. | NAISET | MIEHET |
Oikea kerros hero

Oikea kerros

Toisena päivänä puuteriset lumikinokset, seuraavana taivaan täydeltä loskaa. Kuulostaako tutulta? Talvikautena vaatetuksen vaatimukset vaihtelevat paljon, varsinkin lapsien kohdalla. Kerrospukeutuminen on helpoin tapa varmistaa, että lapsi pysyy lämpimänä, mutta ei hikoile liikaa - ja toisin päin. Helppo muistilista on se, että alimman kerroksen tulisi hengittää, keskimmäisen lämmittää ja päällimmäisen suojata kosteudelta ja tuulelta.

Kerrosta talvivaatteet oikein: Aloita aluskerrastosta

Aluskerrastoksi valitaan teknistä materiaalia tai villaa, jotka siirtävät ihon pinnalle muodostuvan kosteuden pois, vaatetuksen muihin kerroksiin. Hengittävä ja kosteutta siirtävä materiaali takaa siis mukavan olon myös leikin tiimellyksessä. Jos hiki jää iholle väärin valitun vaatteen vuoksi, tulee lapselle myös kylmä.

Tekniset materiaalit ovat usein valmistettu synteettisistä kuiduista kuten polyamidista tai polyesteristä, mutta tässä tarkoituksessa ne ovat erittäin hyviä, sillä ne on luotu nimenomaan hengittämään. Myös ohuet villakerrastot, kuten silkkisestä ja pehmeästä merinovillasta valmistetut, ovat hyvä valinta. Villa siirtää iholta kosteutta, mutta myös hieman imee sitä. Tästä huolimatta villa lämmittää ja tuntuu miellyttävältä iholla, myös märkänä.

Puuvillaiset aluskerrastot kannattaa unohtaa täysin. Puuvillassa ei ole tarkivvatavaa teknisyyttä siihen, että lapsi pysyisi lämpimänä. Jos lapsi hikoilee, puuvillainen kerrasto kastuu ja itseasiassa edesauttaa vilun tunnetta ja vilustumista.

KATSO LASTEN ALUSKERRASTOT

Oikea kerros kuva 1
Oikea kerros kuva 2

Vasemmalla: Karvahupullinen haalari on vanha luottokaveri, joka kaipaa seurakseen vain ripauksen villaa. Merinovillainen tupsupipo 42 e ja collegehaalari 49 e, Metsola. Merinovillainen aluspaita 24,99 e, Name it. Toppahaalari 169,95 e, Reima.

Oikealla: Untuvatakki on lämmin ystävä. Lisää vain toppahousut sekä asusteet, jotka pitävät pienet sormet ja arpaat lämpimänä. Huppari 68 e, Billebeino. Villahaalari 54,95 e ja untuvatakki 99,95 e, Reima.

Välikerros (tai kaksi) lämmittää

Välikerroksen tarkoituksen on tuoda lisälämpöä. Talvipakkaset saattavat vaatia jopa useamman välikerroksen, kun taas lauhkeamman välikauden aikaan usein riittää yksi välikerros, jotta lapsi pysyy lämpimänä. Villainen välihaalari, fleecepitkikset tai vaikkapa ohut untuvatakki tai -liivi toimivat lisälämmön tuojana.

Välikerrokseen kannattaakin hankkia useampia erilaisia vaihtoehtoja, jotta niitä voi sääolosuhteiden mukaan kerrostaa juuri oikeanlaiseksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi ohut villahaalari riittää hyvin syksyllä, mutta kaipaa talvipakkasilla seurakseen vielä ohuen untuvatakin tai vaikkapa fleecetakin.

Muista välikerroksia valitessa, että liian ahtaat kerrokset eivät lämmitä. Vaatekerrosten lämpimyys muodostuu vaatteiden väleihin jäävästä ilmasta. Liian ahtaat kerrokset eivät siis lämmitä, vaan tuntuvat lapsen päällä lähimmä epämukavilta. Kannattaa siis ulkovaatteita hankkiessa sovittaa kaikki kerrokset päälle, jotta vaatteista tulee varmasti otettua oikea koko.

KATSO LASTEN YLÄOSAT

Päällikerros ei hätkähdä vaihtelevista sääoloista

Päällikerros valitaan sään mukaan, mutta perussääntö on, että materiaalin kannattaa olla sekä vedenpitävä että hengittävä, jotta lapsen on mukava ja lämmin olla. Esimerkiksi talvihaalarin on tärkeä pitää lapsi lämpimänä pakkasella, mutta sen ei pitäisi myöskään hätkähtää märässä lumessa telmimisestä. Parhaimmillaan päällikerros on myös hengittävä. Tällöin hikinenkään lapsi ei kylmety, kun ylimääräinen kosteus siirtyy päällikerroksen ulkopuolelle.

KATSO LASTEN ULKOVAATTEET

Lopuksi: muista asusteet

Päällikerroksen lisäksi lapselle puetaan myös tarkoituksenmukaiset asusteet kuten pipo, kaulahuivi tai kauluri ja käsineet. Myös näissä kannattaa miettiä tarkkaan materiaalia ja tarkoitusta. Esimerkiksi sadekelillä kannattaa kurahanskojen alle kerrostaa villaiset käsineet ja ihoa vasten oleva kauluri kannattaa valita villaisena.

KATSO LASTEN ASUSTEET

Lue myös nämä:

Syystakit 2021 inspiroidu
Lue lisää

Upeimmat syystakit

Toivota syksy tervetulleeksi sesongin upeimman syystakin kera. Inspiroidu ja löydä omasi!

Lastenvälikausivaatteet inspiroidu
Lue lisää

Lasten välikausivaatteet

Lasten välikausivaatteet, valitse oikeanlaiset varusteet säähän kuin säähän.

Talvitakit 21 inspiroidu
Lue lisää

Pakkasen puraisu

Kirpakat pakkaspäivät vaativat seurakseen talven muhkeimmat untuva- ja toppatakit.