Ladataan kassaa...
Kengät, laukut & lompakot -15% äitienpäivään asti | KENGÄT | LAUKUT | LOMPAKOT |

Myötätunto itseäsi kohtaan voi muuttaa maailmasi

Teettämämme Suuren suomalaisen itsetuntotutkimuksen mukaan 67 % suomalaisista naisista puhuu itsestään halveksuvasti tai vihamielisesti. Valtaosa vastaajista haluaisi kuitenkin lopettaa itsensä ja muiden arvostelut ulkonäöstä. Terve itserakkaus on taito, jota voi ja kannattaa harjoitella ja opetella. Itsemyötätuntoinen ajattelu ja puhe vähentävät ahdistusta, masentuneisuutta, stressiä ja uupumusta sekä kasvattavat elämänlaatua.

Kampanjamme kumppanina toimii MIELI Ry, joka on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. MIELI Ry tehtävänä on vahvistaa kaikenikäisten Suomessa asuvien mielenterveyttä ja auttaa elämän kriiseissä. MIELI Ry tarjoaa mm. mielenterveystaitojen edistämistä, koulutuksia, vertaistukiryhmiä sekä keskusteluapua. MIELI Ry:n asiantuntijapsykologi Mari Huhtiniemi jakoi meille vinkkinsä kohti itsemyötätuntoista ajattelua ja sisäistä rakkauspuhetta.

Seitsemän vinkkiä kohti sisäistä rakkauspuhetta

MIELI Ry:n asiantuntijapsykologi
Mari Huhtiniemi

1 Tunnista

Tunnista hetki, jolloin alat puhumaan itsellesi ja itsestäsi kriittisesti. Yritä pysähtyä tilanteeseen: ”Nyt huomaan, että ajattelen ja puhun itsestäni rumasti.”

 

2 Ole omalla puolellasi

Mitä sanoisit tuossa tilanteessa parhaalle ystävällesi tai muulle sinulle rakkaalle ihmiselle – puhuisitko soimaten vai lempeästi? Sano itsellesi se, mitä sanoisit tälle toiselle. Voisitko itse olla se ihminen, joka sanoo sinulle nuo sanat; puolustaa, ihailee, kannustaa ja tukee?

 

3 Vaihda perspektiiviä

Voit kokeilla perspektiivin vaihtamista: miltä kehosi tuntuu sisältä päin ja mihin kaikkeen se pystyy sen sijaan, että arvioit ulkoista. Mistä kaikesta pidät kehossasi ja sen toiminnoissa? Mistä olet kiitollinen kehossasi?

 

4 Lopeta vertailu

Kehokuvamme ei kumpua välttämättä ulkonäöstämme, vaan kyseessä on tunne, jonka taustat voivat ulottua pitkälle henkilöhistoriaamme. Ajallemme on tyypillistä oman ja toisten kehon tarkkailu ja vertailu vaikkapa vahvasti muokattuihin kuviin somessa. Jos somen kuvasto ahdistaa, nosta katseesi ruudusta. Älä lähde vertailun polulle, vaan pohdi aidosti, mikä olisi toisin, jos oma keho olisi erilainen? Onko kyse vartalosta vai jostakin ihan muusta?

 

5 Harjoittelu lähtee aikomuksesta

Omaan itseen kohdistuvia kriittisiä tunteita ei tarvitse väkisin lakaista maton alle tai täysin sivuuttaa. Tunnista hankalat tunteesi ja samanaikaisesti pyri suuntaamaan ajatuksiasi ja sisäistä puhettasi vähitellen lempeämpään ja sallivampaan suuntaan. Muista, että tunne ei välttämättä heti ole hyvä ja helpottava, eivätkä hankalat tunteet heti katoa. Itsemyötätunto vaatii harjoittelua!

 

6 Tunnista vaaran paikat

Tietyt tilanteet saattavat laukaista itsekriittisen puheen. Alhainen verensokeri, väsymys ja stressi usein lisäävät itsekritiikkiä. Aivot ovat tällöin selviytymistilassa, jolloin mustavalkoinen ajattelu ja itsekriittisyys ottavat vallan ja empatiakyky vähenee. Kun tunnistat nämä laukaisevat tekijät itsessäsi, pystyt paremmin välttämään sisäisen kriitikon ilmaantumista.

 

7 Käynnistä positiivinen kierre

Ole hyvä ja hellä itsellesi, siinä ei ole mitään väärää. Pidä hyvää huolta itsestäsi ja kehostasi. Nuku ja palaudu niin hyvin kuin mahdollista. Pyri syömään terveellisesti ja tasaisin väliajoin, liiku ja ulkoile. Kun pidät itsestäsi ja kehostasi niin hyvää huolta kuin voit, se todennäköisesti tuntuukin paremmalta. Hyvinvoivasta kehosta ja huolitellusta ulkoasusta voi saada paljon iloa ja itsevarmuutta tutkimuksemmekin mukaan.

Myötätunto on myös tarttuvaa. Kun on myötätuntoinen itseään kohtaan, tuntee helposti empatiaa myös muita kohtaan. Itselleen armollinen haluaa muillekin hyvää.

Jokainen meistä tarvitsee elämän eri vaiheissa muiden apua. Avuntarve ja sen antaminen tekevät meistä ihmisiä. Empatia on inhimillinen supervoima. Aloita siis myötätuntoisempi elämä – ja aloita itsestäsi.