Ladataan kassaa...
Vain verkossa: Valitut brändit -15% sunnuntaihin asti | NAISET | MIEHET |
Materiaaliopas hero fullwidth

Materiaaliopas - Apuna vaatteidesi oikeaoppisessa huollossa

Leikkasitko uudesta vaatteesta laput pois ennen kuin kurkkasit pesuohjeen? Vai mietityttääkö jokin materiaali tai sen käytännöllisyys ja sopivuus juuri sinulle? Kokosimme pienen oppaan, jossa avaamme lyhyesti suosituimpia vaatetuskuituja aina luonnonkuiduista tekokuituihin. Materiaalin kuvauksen lisäksi avasimme sinulle materiaalin yleispätevät pesuohjeet, mutta muistathan, että valmistajan antamat ohjeet pesulapussa ovat aina varmin keino huoltaa vaatetta. Vaatteen pesuohjeeseen vaikuttaa materiaalin lisäksi myös se, miten vaate on esimerkiksi valmistettu tai värjätty.

Löydät alta pesu- ja hoito-ohjeet suosituimmille vaatetusmateriaaleille, joihin kuuluu luonnonkuidut puuvilla, pellava, villa ja silkki sekä tekokuidut polyesteri, polyamidi, viskoosi, elastaani, modaali ja akryyli.

Suosituimmat luonnokuidut ja niiden hoito-ohjeet: puuvilla, pellava, villa ja silkki

Materiaaliopas pellava

Pellava

Pellava, yksi maailman vanhimmista viljelykasveista, tuottaa monikäyttöistä kuitua, jota käytetään enenemissä määrin myös vaatteiden valmistukseen. Eikä ihme: pellava on kosteutta imevä, jäykkä, sileä ja luja kuitu. Kuidun sileys saa aikaan pellavakankaalle tyypillisen kauniin kiillon, mutta esimerkiksi neuloksena pellava on selkeästi himmeämpi. Lujuus puolestaan aiheuttavaa materiaalille ominaista herkkää rypistyvyyttä. Pellavakankaat ovat keveitä ja uskomattoman hengittäviä ja sopivatkin tästä syystä mainiosti kesäkauteen tai lomamatkoille. Pellava mielletäänkin usein nimenomaan kesävaatteiden materiaaliksi ja tämän vuoksi kaupoista bongaakin usein pellavamekkoja ja pellavaisia kauluspaitoja vaaleissa väreissä.

Pellavan pesuohje

Pellavakangas vaatii melko voimakkaan pesukäsittelyn, vaikka se onkin puuvillakankaaseen verrattuna helpommin puhdistuvaa. Pellava on jonkin verran heikompi kuitu kuin puuvilla, joten valkoisten ja luonnonväristen tuotteiden pesulämpötila on yleensä 60 astetta ja värjättyjen pellavatuotteiden pesulämpötila on 40-60 astetta. Pellavan pesuun suositellaan pesuainetta, joka ei sisällä kirkasteita.

Pellavan silitys

Silitettäessä pellavan kaunis kiilto häviää, joten tuotteet kannattaa silittää nurjalta puolelta 200 asteen lämpötilassa (kolme pistettä) tai höyryttämällä. Pellavavaatteiden kohdalla kannattaa myös muistaa, että ryppyisyys on täysin sallittua, sillä se on materiaalille ominaista.

Materiaaliopas Puuvilla

Puuvilla

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu, jota käytetään hyvin laajasti vaatteissa sen miellyttävän tunnun ja monikäyttöisyyden vuoksi. Puuvilla värjääntyy hyvin ja toistaa upeasti erilaisia värejä, eikä se kutita tai allergisoi ihoa herkästi. Puuvillasta valmistetut vaatteet imevät hyvin kosteutta, ovat lämpimiä ja miellyttäviä iholla, eivätkä sähköisty. Käyttömukavuus on siis taattu!

BCI Puuvilla & Luomupuuvilla

The Better Cotton Initiative – BCI lyhennettynä – on maailman suurin puuvillan kestävän kehityksen ohjelma. BCI tuo yhteen puuvillan viljelijät, kauppiaat, kehrääjät, valmistajat ja vähittäiskaupan globaaliin yhteisöön, joka on sitoutunut kehittämään puuvillan suuntaa enemmän kestävän kehityksen mukaiseksi materiaaliksi.

Luomu puuvilla kasvatetaan ilman haitallisia kemikaaleja eli ilman hyönteismyrkkyjen ja lannoitteiden käyttöä. Se on myös ainoa puuvilla standardi, jossa puuvilla on valmistettu 100% ilman geenimuuntelua. Ilmiselvien ympäristöhyötyjen lisäksi luomupuuvilla parantaa viljelijöiden työympäristöä, koska haitallisia kemikaaleja ei käytetä sen viljelyssä.

Puuvillan pesuohje

Muistathan kuitenkin, että pehmeät ja kierteiset puuvillakuidut keräävät likaa syvälle kuituun, joten tekstiilit vaativat voimakkaan pesukäsittelyn. Onneksi puuvillan pesunkestävyys on kuitenkin erityisen hyvä, eikä se säikähdä korkeistakaan lämpötiloista. Värilliset puuvillatuotteet pestään useimmiten kirjopesuohjelmalla 40 asteessa ja 60 valkoiset asteessa. Valkoisen pyykin kanssa voidaan käyttää valkaisuainetta sisältävää pesuainetta harmaantumisen estämiseksi. Muistathan kuitenkin noudattaa tuotteen pesuohjetta, varsinkin ensimmäisten pesujen yhteydessä. Esimerkiksi kirjavan puuvillavaatteen pesulämpö saattaa olla asetettu silmällä pitäen sitä, että värit eivät leviäisi pesun yhteydessä. Käsittelemätön puuvillakangas kutistuu pesussa jopa 5-10 %, joten tämä kannattaa ottaa huomioon vaatetta ostaessa.

Puuvillan silitys

Puuvillalla on taipumus rypistyä, sillä kuitu joustaa huonosti. Puuvillatrikoo oikenee usein itsestään, mutta esimerkiksi puuvillaiset paidat vaativat usein silityksen ollakseen täysin siloisia. Puuvillavaatteet silitetään kosteana 200 asteen lämmöllä (kolme pistettä), mutta muistathan tarkistaa suosituksen silityslämmöstä vaatteen pesulapusta. Esimerkiksi sekotekankaassa silityslämpötila on usein matalampi.

Materiaaliopas villa

Villan pesu ja silitys

Jos puuvilla kantaa eniten käytetyn kasvikuidun titteliä, menee eläinkuiduissa tämä puolestaan villalle. Villasta puhuttaessa tarkoitetaan lampaasta saatavia villakuituja, mutta sanaa voidaan kuitenkin käyttää myös eräistä muista eläimistä saatavista kuiduista. Esimerkiksi mohair-, kashmir- ja laamanvillasta. Villan laatuun vaikuttaa eläimen rodun lisäksi sen ravinto ja kasvupaikka. Kuidun hienous puolestaan ratkaisee villan käyttötarkoituksen. Karkeampaa karstavillaa käytetään paksumpiin villakankaisiin, kuin taas hienompaa kampavillaa ohuisiin ja sileäpintaisiin villatuotteisiin. Myös villalle ominainen kiilto vaihtelee eri villalajeilla. Villa kestää huonosti kulutusta ja hankausta ja on altis koin tuhoille, joten ne kannattaakin suojata hyvin säilytyksessä. Villa on joustavaa, likaa hylkivää, kosteutta imevää ja sen lämmöneristyskyky on hyvä.

Lue lisää erilaisista villalaaduista, kuten merinovilla ja kashmirvilla, neuleoppaastamme!

Kierrätetty villa

Kierrätetty villa on uutta villaa vastuullisempi vaihtoehto, sillä se säästää luonnonresursseja sekä vähentää tekstiilijätteen määrää. Kierrätysvilla koostuu useimmiten tuotannossa ylijääneestä villasta tai vanhoista villavaatteista. Villa kierrätetään mekaanisesti, jolloin villakuitujen pituus lyhenee. Useimmiten kierrätetty villa vaatiikin tästä syystä seurakseen uutta materiaalia, jotta lopputulos on paras mahdollinen.

Luomuvilla

Luomuvilla kehrätään lampaalta, joka on kasvatettu luomuviljelyn standardien mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että haitallisten kemikaalien, kuten hyönteismyrkkyjen ja lannoitteiden käyttö on kiellettyä sekä mulesing-toimenpiteitä kohtaan on nollatoleranssi. Tämä tekee luomuvillasta paremman vaihtoehdon viljelijän, eläimen ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta.

Villan pesuohje

Villa pestään tavallisesti hienopesussa 30-40 asteessa käsin. Kaikki villakankaat eivät kuitenkaan kestä vesipesua vaan ne on pestävä kemiallisesti. Myös villanpesuohjelma käy joillekkin tuotteille, mutta muista aina tarkistaa tuotekohtainen pesulappu. Villatuotteita kannattaa pestä vain silloin, kun ne todella ovat likaisia. Villa puhdistuu ja oikenee käyttöjen välissä hyvin tuulettamalla.

Villan silitys

Villa voidaan myös silittää kevyesti prässäämällä tai höyryttämällä, jos siihen on tarve. Silittäessä on käytettävä apuna kosteaa pyyhettä, ettei kankaan pintaan tule ei-toivottua kiiltoa.

Materiaaliopas silkki

Silkin pesu ja silitys

Silkki kehrätään kehrääjähyönteisten kotelokopista eli kokongeista saatavista kuiduista. Silkkilajeista tärkein on viljelty mulperinsilkki. Villisilkki puolestaan on rypistyvämpää ja paksumpaa kuin viljelty silkki. Silkki on hienoimpia luonnonkuituja ja paksuutensa nähden erittäin luja kuitu. Silkki imee hyvin kosteutta ja onkin miellyttävän tuntuista ja tuntuu ohuenakin kankaana lämpimältä. Silkki on melko joustavaa ja näin se ei rypisty herkästi. Silkin kiilto johtuu kuidun erikoisesta muodosta ja ohuudesta.

Silkin pesuohje

Silkkivaatteita ei pidä säilyttää likaisina, koska kuitu haurastuu lian ja hien vaikutuksesta. Myös ruoka ja rasva voivat jättää silkkiin lähtemättömiä tahroja. Siispä silkkivaate pesuun aina tarpeen vaatiessa! Monet silkkivaatteet kestävät varovaisen hienopesun koneessa 30 asteen lämpötilassa, mutta yleensä silkkituotteet pestään käsin, sillä silkkilanka on helposti liestyvää. Nykyisellään löytyy myös paljon konepestävää silkkiä, mutta muista tarkistaa valmistajan pesuohje tuotteesta. Jotkut silkkituotteet ovat voimakkaasti värjääviä, joten tämä kannattaa ottaan huomioon tuotetta käyttäessä.

Silkin silitys

Silkki silitetään kosteana 110 asteen lämmöllä (yksi piste) tai höyrytetään. Höyrytyksessä kannattaa olla tarkkana, sillä tuotteen kostuttaminen saattaa jättää silkkikankaalle pisarajälkiä. Varmista siis että höyrytin on riittävän lämmin ja suuntaa ensimmäiset höyryt pois päin tuotteesta.

Käytetyimmät tekokuidut ja niiden huolto-ohjeet: polyesteri, polyamidi, viskoosi, elastaani, modaali ja akryyli

Materiaaliopas polyamidin hoito-ohjeet

Polyamidin pesu ja silitys

Polyamidia käytetään filamenttikuituna eli pitkänä, yhtäjaksoisena kuituna sukkiin, sukkahousuihin, alusvaatteisiin ja uima-asuihin sekä katkokuituna muihin vaatteisiin. Polyamidi tuo tuotteisiin joustavuutta ja lujuutta, joten sitä käytetään usein esimerkiksi villaneuleissa kestävyyttä tuomaan.

Kierrätyspolyamidi

Kierrätetty polyamidi on synteettinen materiaali, jota valmistetaan useimmiten teollisuuden jätekuiduista, kuten ylimääräisistä kankaan paloista. Kierrättäminen ei heikennä kuidun laatua vaan on uudenveroista materiaalia.

Polyamidin pesu & silitys

Polyamiditekstiilit pestään yleensä hienopesuohjelmalla 40 asteessa ja silitetään tarpeen vaatiessa 110 tai 150 asteen lämmöllä (yksi/kaksi pistettä). Polyamidilla on taipumus sitoa itseensä muusta pyykistä irronnutta väriä, joten valkoisia tai vaaleansävyisiä polyamidituotteita ei pidä pestä muun värillisen pyykin kanssa.

viskoosi pesuohje

Viskoosin pesu ja silitys

Viskoosi on suosittu selluloosamuuntokuitu, jonka raaka-aineena käytetään kasvien kuten koivun tai bambun selluloosaa. Viskoosikuitu on joko yhtäjaksoista silkkimäistä filamenttikuitua tai puuvillan kaltaista katkokuitua. Viskoosikangas on miellyttävän tuntuista eikä sähköisty, jonka vuoksi sitä käytetään paljon esim. vuorikankaissa. Viskoosista valmistetaan paljon sekoitekankaita, mutta sitä käytetään myös sellaisenaan. Viskoosikangas on kuivana melko lujaa, mutta sen märkälujuus on huomattavasti heikompi, joten pesukäsittelyn tulee olla hellävarainen.

Viskoosin pesu & silitys

Viskoosituotteet pestään 40-60 asteen lämpötilassa. Viskoosituotteet saattavat kutistua pesussa, joten tämä kannattaa aina tarkistaa pesulapusta ja ottaa huomioon vaatetta ostaessa. Viskoosin siliävyysominaisuudet ovat samat kuin puuvillalla, joten vaatteet on usein silitettävä. Oikea silityslämpö on 150 astetta (kaksi pistettä).

Materiaaliopas Polyesteri hoito-ohjeet

Polyesterin pesu ja silitys

Polyesteri on perustellusti suosituin synteettinen kuitu vaateteollisuudessa. Se on ominaisuuksiltaan lujaa, elastista ja hyvin hankausta kestävää, jolloin se ei nyppyynny herkästi. Polyesteri ei ole myöskään kovin rypistyvää ja sitä on helppo lämpökäsitellä vaikkapa kestolaskoksille. Polyesteri kestää hyvin auringonvaloa eikä näin ollen haalistu käytössä. Polyesterille on siis paikkansa, joskin sillä on myös huonoja ominaisuuksia, kuten voimakas sähköistyminen kuivassa ilmassa. Sähköistymisen saa toki kuriin esimerkiksi kätevällä sähköisyydenpoistajalla.

Kierrätetty polyesteri

Kierrätetty polyesteri on synteettinen materiaali, joka on valmistettu jätetuotteista kuten kierrätetyistä muovipulloista, käytetyistä ja kierrätetyistä tekstiileistä sekä teollisuuden ylijäämämateriaaleista. Kierrätyspolyesteri on ominaisuuksiltaan täysin uuden polyesterin veroista.

Polyesterin pesu & silitys

Polyesterivaatteet pestään yleensä hienopesuohjelmalla 40˚ C:ssa ja silitetään tarpeen vaatiessa 110/150˚C:n lämmöllä (yksi/kaksi pistettä).

Materiaaliopas Modaali hoito-ohje

Modaalin pesu ja silitys

Modaali on puuvillan kaltainen kuitu, josta voidaan valmistaa monia erityyppisiä kankaita. Vaatteita tehdessä modaalia käytetään usein sekoitteena puuvillan tai polyesterin kanssa. Modaali tuo puuvillatuotteisiin pehmeyttä ja silkkimäisen kiillon. Synteettisiin kuituihin yhdistäessä modaali puolestaan antaa kankaalle luonnonkuitumaisen tunnun sekä laskeutuvuutta. Modaalin hyvän kosteudenimukyvyn ansiosta kankaat eivät sähköisty eivätkä näin ollen tarraudu käytössä muihin vaatteisiin.

Modaalin pesu & silitys

Modaali on helppohoitoinen kuitu: se on lujaa myös märkänä, jonka vuoksi se kestää hyvin pesua kulumatta. Myös värit kestävät hyvin pesusta toiseen. Modaali kestää korkeitakin pesulämpötiloja, mutta yleensä hienopesu 40˚ tai 60 ˚riittää puhdistamaan kankaan. Modaalista valmistetut tuotteet voidaan silittää 150˚ C lämpötilassa (kaksi pistettä).

Materiaaliopas elastaani hoito-ohjeet

Elastaanin pesu ja silitys

Elastaani on saanut nimensa suuren joustavuutensa vuoksi, sillä se voi venyä jopa 500% ja palautua heti alkuperäisiin mittoihinsa. Tästä syystä elastaania käytetään usein vartaloa myötäilevissä vaatteissa, joihin kaivataan joustoa kuten uimapuvuissa, alusvaatteissa, trikoopuseroissa ja stretch-farkuissa.

Elastaanin pesu & silitys

Elastaania sisältävien vaatteiden pesuominaisuudet määräytyvät yleensä muiden kuitujen perusteella, sillä itse elastaani kestää hyvin pesua. Sen sijaan huuhteluainetta kannattaa elastaanituotteiden kanssa välttää, sillä niiden sisältämät ainesosat haurastuttavat elastaania pesun yhteydessä, jolloin se saattaa katketa ja ilmestyä näkyviin vaaleana kuituna kankaan pinnassa. Silitystä elaastaanikuidusta valmistetut vaatteet eivät yleensä tarvitse, mutta voit varmistaa silityslämpötilan vaatteen pesulapusta.

Materiaaliopas akryyli hoito-ohjeet

(Poly)akryylin pesu ja silitys

Akryylituotteet ovat villamaisen tuntuisia, joustavia ja keveitä, mutta pienen kosteudensitomiskykynsä takia sähköistyviä. Kuidulla on myös taipumus nyppyyntyä sen hangatessa esimerkiksi toista kangasta vasten. Nypyt syntyvät, kun kuidun päät sotkeutuvat toisiinsa ja se saa vaatteen helposti näyttämään epäsiistiltä. Pieniä nyppyjä voi poistaa siihen tarkoitetulla nypynpoistajalla. Vaatteisiin käytetty akryyli on usein polyakryyliä ja siitä valmistetaan erityisesti neulepaitoja ja takkeja.

Akryylin pesu & silitys

Akryylivaatteet pestään varovaisella hienopesuohjelmalla 30-40˚ C:ssa eikä niitä yleensä tarvitse silittää. Muista tarkistaa aina valmistajan antamat pesuohjeet yksittäiselle vaatteelle.